Januari

Freya von Moltke (1911) was de vrouw van Helmuth James von Moltke, Duitse verzetsstrijder die begin 1945 door de nazi’s werd vermoord. Ze was ook zelf actief in het verzet en publiceerde daar over.

Johan Ferrier (1910) was de eerste president van onafhankelijk Suriname. Hij was de stille kracht én praatpaal van zijn land.

De Amerikaanse schilder Kenneth Noland (1924) was een van de grootste coloristen van de twintigste eeuw.

De Franse oud-minister Philippe Séguin (1943) was de peetvader van het sociaal gaullisme. Hij leidde de nee-campagne tegen het Verdrag van Maastricht.

Wien van den Brink (1945) zette zich onvermoeibaar in voor de rechten van varkenshouders. Hij was de verpersoonlijking van de kloof tussen de boer en de rest van Nederland.

Miep Gies (1909) redde het dagboek van Anne Frank en stelde haar leven in dienst van de herinnering aan haar.

De Franse filmregisseur Éric Rohmer (1920) begon laat te filmen. Verleiding en sensualiteit kenmerken zijn oeuvre. Ma nuit chez Maud uit 1969 is zijn bekendste film en de sleutel tot zijn oeuvre.

Fotograaf Dennis Stock (1928) is bekend door zijn foto van James Dean in de regen. In de jaren vijftig maakte hij uitgebreide reportages over jazz in New York.

Edgar Vos (1931) hoort bij de grote Nederlandse modeontwerpers van de twintigste eeuw. Met betaalbare confectie trok Vos een gevarieerde klantenkring.

Jyoti Basu (1914) was een van India’s invloedrijkste en langst dienende communistische leiders. Hij was van 1977 tot 2000 premier van West-Bengalen.

Journaliste Bibeb (1914) was de grootmeester van het portretterende interview. Elisabeth Maria Lampe-Soutberg ontlokte menig kunstenaar en politicus persoonlijke ontboezemingen door lang doorvragen en inleven.

De Amerikaanse schrijver J.D. Salinger (1919) is bekend geworden door zijn roman The Catcher in the Rye. Net als de hoofdpersoon in dit boek had Salinger een afkeer van de volwassen wereld.

De Amerikaanse romantische pianist Earl Wild (1915) had fluwelen reuzenhanden. Op 89-jarige leeftijd trad hij nog op in het Concertgebouw.

Na een glansrijk begin speelde de Britse filmactrice Jean Simmons (1929) dienende rollen in de schaduw van grote mannen.

Ali Hassan al-Majid (1941), ook bekend als Ali Chemicali, was een van de beruchtste medestanders van de Iraakse leider Saddam Hussein. Een week na zijn vierde doodvonnis werd hij opgehangen.

De Amerikaanse sociaal-psycholoog Caryl Rusbult (1952) was pionier op het terrein van het relatieonderzoek.

Viktor Kaisiepo (1948) bevocht langs diplomatieke weg de rechten van de Papoea’s. In geweld zag hij geen heil meer.