Inspectie waarschuwt NS na trein met pech

Een volle trein stond na een defecte bovenleiding vier uur lang stil in een weiland. De Inspectie noemt dat onaanvaardbaar en waarschuwt ProRail en NS.

NS en ProRail hadden beter moeten zorgen voor reizigers en personeel toen op 21 december een trein uren lang stil kwam te staan in een weiland tussen Zaandam en Purmerend. Dat schrijft de Inspectie Verkeer en Waterstaat in een brief aan de spoorweginstellingen. Deze geldt als „waarschuwing”.

De trein strandde om half tien ’s morgens als gevolg van een defecte bovenleiding. Pas vier uur later konden de ongeveer zeshonderd reizigers in Zaandam de trein verlaten.

Deze periode is te lang, meent de inspectie. Die verlangt van NS en ProRail dat zij „onmiddellijk” afspraken maken om te zorgen dat een gestrande trein binnen twee uur wordt versleept naar een station.

De inspectie zegt „tot haar verontrusting” kennis te hebben genomen van het „verhoogd risiconiveau” voor inzittenden. Door uitval van de spanning valt de klimaatregeling en ventilatie uit. Dat levert „serieus gevaar voor onderkoeling en oververhitting” op, „naast het risico van uitdroging door gebrek aan drinkwater”.

De trein bevond zich volgens ProRail op een moeilijk te bereiken plek voor bussen en taxi’s, een treinstation of weg bevond zich niet op loopafstand. Incidenten met gestrande treinen komen één tot twee keer per jaar voor. (NRC)