Hongerig dier went aan geknal

Dieren horen vuurwerk dubbel zo hard als mensen en daarom moeten honden en katten tijdens de jaarwisseling extra beschermd worden. Dat stelt de Dierenbescherming in een campagne.

Vooral honden zijn erbij gebaat om ze vanaf het najaar al te laten wennen aan het knallen. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een vuurwerktraining op de hondenschool. Ook is een speciale cd te koop met geluiden van vuurwerk en onweer. „Door gewenning aan deze geluiden en het ervaren van positieve gebeurtenissen tijdens deze geluiden, leert een (zoog-) dier meer aandacht te hebben voor andere dingen in zijn of haar omgeving”, stelt de fabrikant.

Wie nu nog met de geluiden aan de slag wil, is te laat. Eigenaren van honden en katten kunnen nog wel hun voordeel doen met tips van de Dierenbescherming. Zoals: „Laat de hond op oudejaarsnacht voor 22.00 uur aangelijnd uit.” Of: „Stel het avondeten uit tot later op de avond. Als dieren hongerig zijn hebben zij minder aandacht voor het vuurwerk.” En: „Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of tv aan. De prikkels van buiten vallen dan iets minder op.”

De Dierenbescherming raadt het gebruik van tranquillizers af. „Ze blijven de geluiden horen, maar kunnen er door de verdoving niet op reageren.”