Het is ?-day voor Estland

Estland kiest voor de euro, ondanks de crisis van de gezamenlijke munt.

Waarom juist nu? Drie redenen waarom Estland zich aansluit bij de eurozone.

Waarom rent een Est een brandend gebouw in? Op 1 januari wordt Estland het zeventiende lid van de eurozone. Net nu de muntunie de zwaarste crisis in haar bestaan doormaakt.

De afgelopen maanden is vooral gesproken over landen die de eurozone willen of moeten verlaten. De Duitse bondkanselier Merkel heeft volgens Der Spiegel op een Europese top gedreigd af te treden. De roep om probleemlanden als Griekenland en Portugal uit de eurozone te zetten klinkt luider.

Toch kijkt de Estse centrale bank uit naar 1 januari ofwel €-day. Waarom eigenlijk? Drie redenen.

1Toetreding tot de eurozone moet de economie stabieler maken.

De euro mag dan woelige tijden beleven, de economie van Estland moet juist rustiger en robuuster worden. Minder hoge pieken, minder diepe dalen.

Estland was een van de Baltische tijgers. In de jaren voor de economische crisis groeide Estland hard en onstuimig, in 2006 met 10 procent en in 2007 nog met ruim 6 procent. Maar de recessie trof het land hard. In 2009 kromp de economie met 14 procent.

Voor de crisis was de economie van Estland oververhit, zei Jean Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB), onlangs in een toespraak over de toetreding van Estland. De lonen stegen te snel en krediet was te goedkoop: „Achteraf had Estland een strikter beleid moeten voeren.”

2De overstap naar de euro is minder groot dan die lijkt.

Estland heeft sinds 1992 de kroon gekoppeld aan eerst de Duitse mark en vervolgens de euro. Hoewel Estland benadrukte dat het ook in moeilijke tijden de kroon niet snel zou devalueren, bleven investeerders op hun hoede, zei Estlands minister van Financiën Ligi. Toetreding moet de argwaan wegnemen; eurolanden kunnen niet zomaar devalueren en hun schulden wegpoetsen.

Lid worden van de eurozone is de volgende stap in de terugkeer van de ex-Sovjetrepubliek in de internationale economische gemeenschap. Estland werd dit jaar ook lid van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

3Er zijn veel praktische voordelen.

Tweederde van de handel van het land wordt in euro’s afgehandeld. Toetreding zal transactiekosten verlagen. Estland profiteerde al van het aanstaande lidmaatschap. Om te blijven voldoen aan de voorwaarden moest het land middenin de recessie bezuinigen. Het positieve gevolg: de laagste staatsschuld binnen de eurozone. Trichet prees de toewijding om te bezuinigen in recessietijd. Ook kredietbeoordelaar Standard & Poor’s was lovend: „Estland is een goed voorbeeld van een economie die via politieke daadkracht, prudent beleid en goede hervormingen in staat is lid te worden van de eurozone”.