Hechtenis verdachten Denemarken verlengd

Drie mannen die worden verdacht van het beramen van een terroristische aanslag op de Deense krant Jyllands-Posten blijven nog vier weken in hechtenis. Dat heeft een rechtbank in de Deense stad Glostrup gisteren bepaald. Een vierde verdachte zit nog vast in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De vijfde verdachte, een Iraakse asielzoeker, is vrijgelaten in Denemarken. Volgens de politie blijft hij een verdachte.

De mannen werden woensdag gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een aanval op een kantoor van Jyllands-Posten in Kopenhagen. De krant wekte in 2005 de woede van veel moslims met de publicatie van spotprenten over de islam. Er zijn al eerder aanslagen op Jyllands-Posten verijdeld.

De drie verdachten in Denemarken zijn een 44-jarige Tunesiër en twee mannen met de Zweedse nationaliteit van 29 en 30 jaar. Ze zijn ook aangeklaagd voor illegaal wapenbezit. Bij hun arrestatie werden vuurwapens en ammunitie aangetroffen, aldus de Deense inlichtingendienst. Volgens een medewerker van de dienst ontkennen de mannen de beschuldigingen. De drie werden gearresteerd nadat zij dinsdagavond laat in Denemarken arriveerden vanuit Zweden.

In Zweden moet justitie uiterlijk 13 januari een aanklacht tegen de verdachte daar – een 37-jarige man met de Zweedse nationaliteit – formuleren. (Reuters, AP)