Gepubliceerde zinnen 2010

„In hun haast om vóór de bui binnen te zijn, zagen de banken van taxatie af, maakten geen aktes op, maar lieten een uitzendkracht de papieren invullen.”

Abram de Swaan

20 november 2010

„Hij lijkt niet op ons, maar als wij hem zien kijken we toch meer dan ons lief is in de spiegel. We zien iemand die een mening heeft over alles en verstand heeft van niets. We zien iemand die lijdt aan zelfvergroting, zelfinflatie en zelfoverschatting. Wij zien, kortom, onszelf, maar dan met geblondeerd haar.”

Bastiaan Bommeljé

2 september 2010

„Aandacht is een kwestie van afstrepen, en wie daarin overeind weet te blijven, blijkt de macht in handen te hebben gekregen. Voor even. Totdat ook hij onzichtbaar wordt in de rondstuivende aandachtsstofwolk.”

P.F. Thomése

6 november 2010

„Op het ene eilandje rilt en bibbert de culturele elite, in de wacht gezet door de barbaren. En de barbaren? Quel horreur, zij vieren intussen feest op het zonovergoten Kreta.”

Arjen van Veelen

23 oktober 2010

„En daarom wil ik niet dat politici grove taal gebruiken, dat een formateur zich in een brief distantieert van een eerder ingenomen standpunt, of uit de school klapt over wat met mij besproken is. Daarom wil ik niet dat men via de televisie te horen krijgt wie er met wie gaat regeren. Daarom wil ik dat een formatie ordentelijk verloopt. Ik heb in mijn leven maar een doel: vorm geven. Aan u.”

Daniela Hooghiemstra

(in een gefingeerde Troonrede),18 september 2010

„Die duistere saaie maanden, meestal in bed of rond een miniem oliepitje, heb ik ervaren als een persoonlijke straf, eigenlijk als een persoonlijke belediging.”

Ton Spamer

24 december 2010

„En dan kan het gebeuren dat een bepaalde rechtszaak, om zo te zeggen, door de bodem van het recht zakt, en terechtkomt in dat dieperliggende domein van de politieke filosofie.’’

Frank Ankersmit

18 januari 2010

„Ongemeen verrukkelijk, al dat samengeknepen slachtafval (mjammie, een spéciale, met ajuintjes, ketchup en mayonaise!) zeker na een pot bier te veel en met een goddelijke portie friet. Een volk van frietkotgangers kan onmogelijk beweren dat er geen afzetmarkt zou zijn voor stinkend berenvlees.”

Dimitri Verhulst

9 februari 2010

„Het ging helemaal niet om de poëzie als blikopener voor verschillende mensenlevens, als leverancier van menselijke trekjes; het doel was om de etnische en linguïstische diversiteit te vieren en te prijzen.”

Hafid Bouazza

13 februari 2010

„‘w,w,w!’, heb ik een bezorgde dominee rond de millenniumwisseling nog van de kansel horen roepen. ‘Gemeente, iedere keer wanneer u die drie letters intypt op uw computers, roept u een drievoudig ‘wee’ over uzelf af’.”

Franca Treur

20 februari 2010

„Als we niet botsen, heb ik voorrang. Van ouden van dagen op glimmende Gazelles tot jonge moeders met blitse Bugaboos, er is geen generatie die deze regel niet tot in de finesses beheerst.”

Coen Simon

7 maart 2010

„Sinds jaar en dag weten wij dat allerlei priesters van alles deden wat ook niet-celibatairen deden: seks met vrouwen en meisjes en met jongens en mannen.”

Peter van Koppen

6 maart 2010

„Met staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) is iets raars aan de hand wat veel verontrustender is dan alle voorgenomen bezuinigingen op cultuur bij elkaar: hij is niet voor rede vatbaar en hij luistert niet. Dat zijn twee levensgevaarlijke eigenschappen voor een politicus.”

Rudi Wester

29 december 2010

„Echt onderzoek is een reis door terra incognita, een grillig pad zonder bewijsbaar doel, waar een vooraf aangewezen bestemming bijna nooit blijkt te bestaan. Als je produceert wat je hebt aangekondigd, is het product platvoers of bedrog.”

Vincent Icke

22 maart 2010

„Als het priesterlijke vlees niet op legale wijze bevredigd kan worden, blijven er slachtoffers.”

Ian Buruma

3 april 2010

„En als de zon ter kimme neigt, kijk je op het scherm naar van die eindeloze gefilmde routes die je meenemen naar bestemmingen over de hele wereld. Je zoeft als virtuele fietser over de Alpen, je toert dromerig langs de Spaanse costas of je glijdt bezweet door een oogverblindend Arizona.”

Wanda Reisel

3 april 2010

„In de Nederlandse politieke dierentuin zitten nauwelijks spannende exemplaren.”

Luuk van Middelaar

10 april 2010

„Alles was een vergissing, iedereen wilde met zijn moeder slapen en zijn vader uit de weg ruimen.”

Marcel Möring

10 april 2010

„Een verstandige reisleider negeert de 5 procent kankeraars zoveel mogelijk. Hij neemt hun bestaan en dreiging serieus en hij groet ze iedere ochtend bij het ontbijt, net als de anderen. Maar hij schenkt hun nooit meer dan 5 procent van zijn tijd.”

Fred Feddes

1 mei 2010

„Benauwdheid valt niet op te lossen met meer geld.”

Margot Trappenburg

15 mei 2010

„Wilders zweeft door de lucht alsof er geen zwaartekracht is, want de kabels waar hij aan hangt zijn kunstig weggeretoucheerd. En het lúkt hem ook. Enfin, in die film.”

Jan Kuitenbrouwer

15 mei 2010

„Was hij maar van oorsprong een katholiek geweest, zoals Mitterand. Dan hadden we al zijn gesjoemel moeiteloos kunnen verklaren.”

Ger Groot

17 mei 2010

„Het kunnen rekenen strekt in weinig sociale codes tot aanbeveling. De onstuitbare opmars van vorm en presentatie boven inhoud blijft niet beperkt tot de academische wereld, maar in ons land doorgedrongen tot de hele middenklasse.”

Ramy El-Dardiry en Ad Lagendijk

22 mei 2010

„Een monster in de klassieke betekenis van het woord: monstrum, datgene dat getoond wordt, zoals vroeger op kermissen dikke dames of dwergen. Joran is het monster op de kermis van de nieuwste media.”

Christiaan Weijts

12 juni 2010

„Tijdens dit diner realiseerde ik me weer dat in elk gesprek mensen pas bereid zijn om te luisteren als ze zichzelf ook gehoord voelen. En juist daar gaat het zo vaak mis in de relatie met de Arabische wereld.”

Petra Stienen

18 augustus 2010