Film

scene uit de animatiefilm Snow White and the Seven Dwarfs (1937) Nederlandse titel: Sneeuwwitje en de zeven dwergen FOTO: Disney
scene uit de animatiefilm Snow White and the Seven Dwarfs (1937) Nederlandse titel: Sneeuwwitje en de zeven dwergen FOTO: Disney

Jacht op de kleintjes / The Borrowers (Peter Hewitt, 1997, GB/VS). Op geavanceerde visuele effecten leunende jeugdfilm naar de boeken van Mary Norton. Parasiterende minimensen sluiten vriendschap met door huisbaas John Goodman belaagde mensenfamilie.Ned. 3, 9.00-10.20u.

Erik of het klein insectenboek (Gidi van Liempd, 2004, NL/B). Degelijke, maar ook wat brave kinderfilm naar de allegorische novelle van Godfried Bomans. Met echte acteurs in verbluffende kostuums. Geschikt voor kinderen van pakweg 7 tot 11 jaar. Ketnet, 9.00-10.35u.

E.T.: The Extra-Terrestrial (Steven Spielberg, 1982, VS). Onweerstaanbare sciencefictionklassieker, waarin een tienjarig jongetje (Henry Thomas) en zijn familie vriendschap sluiten met het aandoenlijke buitenaardse wezentje E.T. In de film schieten volwassenen tekort, omdat ze hun onbevangenheid en fantasie zijn kwijtgeraakt. SBS 6, 10.55-13.15u.

Fiddler on the Roof (Norman Jewison, 1971, VS). Geslaagde adaptatie van Broadway-musical uit 1964 (in Nederland uitgevoerd als Anatevka) zwelgt in joodse folklore. Anatevye (Chaim Topol) huwelijkt drie dochters uit in joodse dorpsgemeenschap in Oekraïne van vóór de Revolutie. Met muziek van de onlangs overleden Jerry Bock (‘If I were a rich man’).Eén, 14.05-17.15u.

Muppet Treasure Island (Brian Henson, 1996, VS). Gezellige Muppet-adaptatie van Robert Louis Stevensons piratenklassieker. Met Kermit als kapitein Smollett en Miss Piggy als Benjamina Gunn.Comedy Central, 15.25-17.10u.

Muppets From Space (Tim Hill, 1999, VS). Gonzo beseft dat hij een alien is en wacht op de komst van soortgenoten. De zesde Muppetfilm is een sciencefictionparodie vol verwijzingen naar klassieke en recente films uit het genre, waaronder Star Wars, E.T. en Men in Black. Comedy Central, 17.10-18.30u.

Sneeuwwitje en de zeven dwergen (David Hand, 1937, VS). Walt Disney wilde in 1937 bewijzen dat een tekenfilm niet onder hoeft te doen voor een gewone film en in samenwerking met het schrijf-, teken- en componeertalent dat hij in zijn fameuze studio had verzameld, lukte hem dat. De eerste avondvullende geanimeerde speelfilm hoort thuis in de rijen van Hollywoodklassiekers. Het overbekende sprookje over de beeldschone koningsdochter die door haar jaloerse stiefmoeder vermoord dreigt te worden en haar toevlucht zoekt bij zeven dwergen, werd in Disneys klassieker verwerkt tot een machtig melodrama van grootse allure.SBS 6, 17.20-19.00u.

Australia (Baz Luhrmann, 2008, Australië). Groot, groter, grootst moest het zijn voor regisseur Baz Luhrmann in zijn epos over zijn vaderland Australië. Weidse, uitgestrekte landschappen, grote sterren in de hoofdrol (Nicole Kidman en Hugh Jackman) en niet te vergeten een groot budget. Australia hinkt tussen groot historisch drama, exuberante stijloefening en nostalgische hommage aan het grote Hollywoodvermaak. De stijloefening wint uiteindelijk, maar een moeizaam huwelijk blijft het. RTL4, 20.00-23.20u.

Ae Fond Kiss... (Ken Loach, 2004, GB). De immer geëngageerde Loach biedt een tedere, bijna lyrische Romeo en Julia-variant over de liefde tussen een Iers-katholiek meisje en een Pakistaanse moslim in Glasgow. Loach toont subtiel dat er geen gemakkelijke oplossingen zijn als het gaat om kwesties betreffende assimilatie en acculturatie. Canvas, 21.00-22.45u.

Face/Off (John Woo, 1997, VS). Derde Hollywoodfilm van Woo, de Hongkongse meester die zijn hyperbolische actiefilms laat lijken op sentimentele musicals. Thrillerscenario laat John Travolta en Nicholas Cage bizarre dubbelrollen spelen: FBI-agent en huurterrorist wisselen via chirurgisch hoogstandje van gezicht.Veronica, 22.30-1.20u.

Coach (Joram Lürsen, 2009, NL). Telefilm van Joram Lürsen (Alles is liefde) is een multiculturele komedie over welgestelde dame uit Amsterdam-Zuid (Anneke Blok) die een nieuwe hobby neemt. Ze helpt een allochtonevmbo-leerling (Mamoun Elyounoussi) met zijn schoolwerk en begeleidt hem op weg naar maatschappelijke integratie. Ook met Loes Haverkort en Gaite Jansen.Ned.3, 23.45-1.10u.

Norbit (Brian Robbins, 2007, VS. Eddie Murphy speelt in zijn zoveelste verkleedfilm zowel de sullige titelrol als zijn moddervette echtgenote en zijn Chinese stiefvader. Film moet het vooral hebben van racistische grappen.BBC 1, 0.25-2.00u.

Three Men and a Little Lady (Emile Ardolino, 1990, VS). Vervolg op Amerikaanse remake van Trois hommes et un couffin pleit uiteindelijk voor het ‘normale’ gezinsverband. Vrijgezellen Tom Selleck, Ted Danson en Steve Guttenberg zien hun dochtertje en haar moeder vertrekken richting een enge Brit, een kille aristocraat. Morgen BBC 1, 15.30-17.10u.