Extra celstraf Chodorkovski

De gevangenisstraf van de Russische voormalige olietycoon Michail Chodorkovsky wordt met 6 jaar verlengd tot 14 jaar. De rechtbank in Moskou acht de oud-topman van het olieconcern Yukos en zijn zakenpartner Lebedev schuldig aan diefstal van olie en het witwassen van bijna 50 miljard dollar. Dit bedrag is opvallend, omdat de marktwaarde van Yukos in 2003 werd geschat op 30 miljard dollar. Chodorkovsky werd toen veroordeeld tot acht jaar cel voor fraude en belastingontduiking. De bekende tegenstander van premier Poetin lijkt nu een tweede keer voor hetzelfde vergrijp te worden veroordeeld. Critici spreken van een showproces, de Duitse en Amerikaanse regering hebben de uitspraak veroordeeld als ‘politiek gemotiveerd’. Premier Poetin, die een nieuwe termijn als president van Rusland voor ogen heeft, zou er baat bij hebben om zijn politieke tegenstander achter de tralies te houden. Moskou liet weten dat van selectieve rechtsvervolging geen sprake is. (NRC)