Eerste westerse film op Noord-Koreaanse tv

De drie voetballende hoofdrolspeelsters uit 'Bend it Like Beckham', Shaznay Lewis, Keira Knightley en Parminder Nagra (vlnr), bij de premiere in 2002. Foto AP / Max Nash

Afgelopen weekeinde hebben de Noord-Koreaanse televisiekijkers voor het eerst kunnen genieten van een westerse film. De primeur ging naar de Britse film Bend it like Beckham, dankzij actieve diplomatie van de Britse ambassade in Pyongyang om de relaties met het dictatoriale land te verbeteren.

“Het Verenigd Koninkrijk is voorstander van een beleid van actieve betrokkenheid bij Noord-Korea”, schreef de Britse ambassadeur Peter Hughes per email aan persbureau AP, “want als we niet betrokken zijn zou dat betekenen dat we ook geen invloed hebben, terwijl betrokkenheid de potentie heeft verandering teweeg te brengen. Deze film, de eerste westerse film op Noord-Koreaanse televisie gaat niet alleen over voetbal maar ook over multiculturalisme, gelijkheid en tolerantie.”

Voetbal is de populairste sport in Noord-Korea. Het land nam afgelopen zomer deel aan het WK voetbal. Met weinig succes dit keer, maar het land heeft eerder juist in Groot-Brittannië een roemruchte overwinning op  zijn naam geschreven: een 1-0 overwinning op Italië tijdens het WK 1966. Noord-Korea ging toen door naar de tweede ronde terwijl de Italianen met de staart tussen de benen terug konden naar huis.

Die wedstrijd had plaats in Middlesbrough destijds en eerder dit jaar kwam Middlesbrough Ladies Football Team naar Pyongyang voor een aantal wedstrijden tegen Noord-Koreaanse clubs.

Bij het zien van Bend it like Beckham zouden Noord-Koreanen kunnen denken dat hun eigen land vooruitstrevender is dan Groot-Brittannië. De film gaat over een Brits meisje met een Zuid-Aziatische achtergrond dat koste wat kost wil voetballen, ook al verzet haar traditioneel ingestelde familie zich daartegen. In Noord-Korea is vrouwensport algemeen geaccepteerd. De film was wel flink ingekort dus het is de vraag welke delen de Noord-Koreanen precies hebben gezien.

De afgelopen maand kwamen de Noord-Koreanen vooral in het nieuws wegens de beschieting van het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong op 23 november waarbij vier Zuid-Koreanen om het leven kwamen. Bedreigingen over en weer tussen de twee Korea’s volgden, totdat de Zuid-Koreaanse president afgelopen woensdag zei komend jaar weer onderhandelingen te willen hervatten.