Een emmer vol verwachtingen

Ha, het einde van het jaar! Een fantastisch moment om mijmerend de afgelopen tijd te beschouwen. En wat werkt hierbij beter dan een lijstje. Zo categoriseren we gebeurtenissen, maken we gezamenlijk de balans op en leren we nog wat voor de komende jaren. Dus ik voeg hier graag aan toe: de 5 beste emmers van 2010.

Op 5: De emmer die op 13 oktober bij de Blokker afgeprijsd was van €4,99 voor €2,99. Laten we eerlijk zijn: de tijden worden er financieel niet makkelijker op. En dit was dan misschien niet zo’n mooie emmer; het was wel een heel functionele emmer. Ik heb nog steeds spijt dat ik die dag alleen gebaksvormpjes gekocht heb.

Op 4: De nogal instabiele, kobaltblauwe emmer-met-mop uit mijn badkamer. Begin januari heeft deze emmer me geholpen mijn nieuwe huis te ontdoen van restjes vuil, rattengif en bedenkelijke mensenharen. Toegegeven, na de verhuizing heb ik hem niet zo vaak gebruikt als de pluizige grijze randjes op mijn badkamervloer dicteerden, maar zo geparkeerd onder de badkamerkastjes gaf hij de ruimte toch een zeker elan. Alsof er elk moment schoongemaakt zou kunnen worden. Een emmer vol verwachtingen.

Op 3: De zwarte tienliteremmer bij mijn ouders waar de goudvissen in overwinteren. Toen het de afgelopen maanden langzaam kouder werd, zijn de vissen uit hun kleine vijvertje overgeheveld naar deze emmer. Mijn vader heeft er zorgzaam handdoeken omheen gewikkeld. Het is de knuste tienliteremmer die ik ken.

Op 2: Eddy Emmer. Als emmer is Eddy Emmer niet bijzonder geslaagd, aangezien hij alles wat je erin stopt er direct weer uitspuugt. Maar als held van de jaren 90 –het gele emmermannetje met het olijke gezicht en de lange rood-wit gestreepte armen – mag hij er zijn. Dit jaar beleefde Eddy een mini-internethype. In een Amerikaanse reclame zingt hij: ‘I’m Mr Bucket! Put your balls in my top! I’m Mr Bucket! Out of my mouth they will pop!’ 2010 is het jaar waarin Eddy Emmer volwassen werd.

Op 1: De grijze emmer die ik van mijn ouders mee heb gekregen toen ik op kamers ging wonen. Alhoewel hij een vlijmscherp metalen hengsel heeft, is de emotionele waarde groot. Hij heeft mijn tranen opgevangen toen ik begreep dat ik voor níks 25 (!) rondjes naar Sven Kramer had gekeken, na de WK-finale heeft hij meegemaakt hoe een ingestampt paella-en-sangriamengsel toch nog uit de deurmat verdween. Hij heeft lenteboeketten en een halfdooie kerstboom met chronische naalduitval in leven gehouden. Deze emmer was erbij.

Ongetwijfeld wordt 2011 ook een jaar vol indrukwekkende emmers. Hou voor februari de Hubo in de gaten – zij schijnen met een nieuw model te komen.

renske de greef