Doelstellingen?

2010 kende veel mooie sportmomenten. Wat hebben sporters voor doelstellingen en dromen voor komend jaar?

Bob de Vries, werd vorige week Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs en een maand daarvoor Nederlands kampioen op de vijf kilometer: „Mijn doel is om me te plaatsen voor de WK afstanden. Als dat me lukt, wil ik in de topvijf eindigen. Verder hoop ik op een Elfstedentocht. Als die gereden wordt, wil ik winnen.”

Edwin van Calker, besloot op de Spelen in Vancouver niet te starten met de viermansbob omdat hij de afdaling te gevaarlijk vond: „In januari is al het EK, later is er een wereldbekerwedstrijd in Sankt Moritz en dan hebben we in februari het WK. Ik hoop dat we met het team weer eens kunnen laten zien wat we waard zijn. We zijn al eens zevende geworden op het wereldkampioenschap. Als we die positie verbeteren, ben ik tevreden voor dit jaar. Het EK komt net iets te vroeg. We hebben wat kleine blessures in de groep en we moeten nog een beetje aan elkaar wennen. Daar komt bij dat we op het EK een laat startnummer hebben en dat is nooit heel gunstig in het bobsleeën.”

Lobke Berkhout, zeilster, won met Marcelien de Koning in 2008 olympisch zilver in de 470-klasse en werd met haar vijf keer wereldkampioen. Met haar nieuwe partner Lisa Westerhof werd ze in 2009 wederom wereldkampioen: „In 2011 is het mijn doelstelling om ons zo snel mogelijk te plaatsen voor de Olympische Spelen in 2012 zodat we ons in alle rust kunnen voorbereiden en in Londen onze droom kunnen verwezenlijken. Voor de Spelen weten we nog niet precies wat onze doelstelling is. De ambities zijn er, maar we kunnen pas volgend jaar vaststellen wat onze werkelijke doelstelling wordt.”

Adelinde Cornelissen, dressuurrijdster, haar paard Parzival beet tijdens de Wereldruiterspelen op zijn tong waardoor zij werd gediskwalificeerd voor de landenwedstrijd: „Komend jaar is voor mij eigenlijk een soort van tussenjaar. We hebben wel de wereldbekerfinale in Leipzig en het Europees kampioenschap in Rotterdam maar mijn doelstelling ligt toch een jaartje later. Ik wil naar de Spelen in Londen en ik wil daar geen bladvulling zijn. De topdrie wil ik toch zeker halen.”

Robin Haase, tennisser, won in november de prijs voor de beste comeback van het jaar nadat hij eind vorig jaar zijn rentree maakte na een zware knieblessure: „Allereerst probeer ik om mijn beste ranking weer te halen. Dat is plaats 56 op de wereldranglijst. Vervolgens is het mijn doel om mezelf in de topvijftig te spelen. Ik ga een volledig ATP-jaar spelen dus aan het eind van 2011 wil ik wel in die topvijftig staan.”

Daphne Koster, voetbalde afgelopen jaar voor het Amerikaanse Sky Blue FC en wilde daarna terugkeren bij AZ. Dat mocht niet van de KNVB omdat AZ al over het maximum aantal internationals beschikte: „Het was altijd mijn grote droom om in 2011 aanwezig te zijn bij het WK in Duitsland, maar helaas zijn we daarvoor al uitgeschakeld. Daarom vind ik het belangrijk dat we ons met het nationale team top kunnen voorbereiden op de kwalificatiereeks voor het EK van 2013 in Zweden. De kwalificatiereeks begint eind 2011 en ik hoop dat we voor die tijd als team een aantal stappen kunnen maken. Voor mezelf is het belangrijk dat ik weer bij een club kan spelen. Ik ben nog steeds clubloos. Ik train voor mezelf en met het Nederlands elftal maar ik vind het belangrijk dat ik het ritme van het clubvoetbal weer kan oppakken.”

Kay van Dijk, volleybalinternational, speelt momenteel bij een club in Slovenië: „Mijn doel is eigenlijk heel simpel. Voor mezelf wil ik heel graag een seizoen waarin ik lekker veel kan spelen. Een seizoen waarin geen rare dingen gebeuren zoals in 2009 en in 2010. Daarmee doel ik op het auto-ongeluk en mijn persoonlijke situatie thuis. Ik wil gewoon weer lekker veel volleyballen.”