De ‘nieuwe gevaren’ zijn helemaal niet nieuw

H.W. von der Dunk vindt het ongepast wanneer de huidige situatie in Nederland wordt vergeleken met de jaren dertig van de vorige eeuw (Opiniepagina, 20 december). Ik zou willen dat het niet nodig was. Want waarom ben ik – geboren vlak na WO II – dan zo bezorgd? Ik ben opgegroeid met verhalen over de oorlog en de situatie ervoor (ook crisistijd). Op school, zelfs de lagere, werden wij doordrongen van het gevaar van nazisme, fascisme en communisme. En zonder vergelijkingen te maken, weet ik dat een gemeenschap, waarin onderscheid gemaakt wordt tussen burgers, waar minderheden weggezet worden als groep, waar ongegeneerd gekwetst en gescholden wordt, het gevaar in zich draagt om af te glijden naar..., ja wat? Hebben wij een term voor deze, wat Von der Dunk noemt ‘nieuwe gevaren’? Volgens mij zijn ze helemaal niet nieuw en kunnen we ze gerust fascistisch en in ieder geval populistisch noemen. En iedereen die denkt dat het niet zo erg is en niet zo’n vaart loopt, zou ik willen aanraden in ieder geval naar de geschiedenis te kijken om te zien hoe het af kan lopen. Om te zorgen dat het niet zover komt, moeten we nu al alert zijn, waarschuwen, actie ondernemen. Anders kunnen we te laat zijn. Dat heeft de geschiedenis wel laten zien.

Renée Citroen

Aerdenhout