De beste goals van 2010

De streep van Van Bronckhorst tegen Uruguay behoorde tot de beste goals van het WK. Foto AP.

Het jaar 2010 kende een hoop voetbal en dus valt het niet mee een selectie te maken van de beste goals. ‘Wat maakt een goal tot een van de besten?’, is wat je je dan sowieso kunt afvragen. Ongetwijfeld zien we fraaie treffers over het hoofd en smaken verschillen. Toch selecteert de NRC webredactie voor u de volgende goals:

De solo
We hebben prachtige pingel-goals gezien van Samir Nasri, Neymar en - hoe kan het ook anders - Lionel Messi. Meest opvallend was toch wel de kennismaking met de vrouwelijke equivalent van Maradona op het WK onder 17 jaar. Mevrouw Yokoyama (Japan) slalomt door de Noord-Koreaanse verdedigingslinie.

De streep
Bleef ook niet ondervertegenwoordigd op de internationale velden. Natuurlijk kennen we deze van Giovanni van Bronckhorst nog wel. Jonathan Hayes verdiende zelfs de titel Goal van het Weekend met deze uithaal. Siphiwe Tshabalala opende het WK deze zomer met een geweldige diagonaal in de kruising en Hamit Altintop kreeg de bal ook heerlijk op zijn pantoffel. Er was echter één kanonskogel waar je écht niet omheen kunt: Dorel Stoica (Universitae Craiova) oogst applaus van de keeper (CFR Cluj) die hij verschalkt.

Het stiftje
Dennis Bergkamp werd er groot mee en velen doen het hem nu na: het stiftje. Hij lijkt steeds schaarser te worden maar bij Ajax zijn ze ‘m niet vergeten. Miralem Suleijmani voerde de stift dit jaar in XL-versie uit en ook Mounir El Hamdaoui scoorde met een mooie lob. Clint Dempsey stuurde Juventus naar huis met een diagonaal stiftje. Maar waar beheersing en techniek om de hoek komen kijken, is er op dit moment maar één echte koning:

De vrije trap
Tino Costa test de touwen in de wedstrijd tegen Real Sociedad met een hard curve-schot. Zo mogelijk was deze vrije trap van Cristiano Ronaldo nog harder. Een stuk onbekender is de goal Humberto Mendoza (Atletic Nacional). De vrije trap die van de meest onwaarschijnlijke afstand in de kruising belandde is toch wel deze uit Paraguay door de Braziliaan Inca (Sol de America):