De 2010 toptien der toptienen

Nu de jaarwisseling naakt, is het tijd voor lijstjes, meestal in de vorm van een toptien. Wat zijn de beste? Een handzaam, werkbesparend rijtje.Het aftellen kan beginnen.

10 Tien ‘bijna te sexy’ commercials heeft www.Bnet.com, het zakelijke netwerk van CBS. Is hier hekkesluiter, want ‘bijna’ te sexy is een beetje laf. Bovendien, hoe moet je de nummer één noemen? De ‘bijnaaste’ sexy reclamespot van het jaar? De aardigste is die van een sanitairmerk, waarin een kortgejurkt blondje coke wil snuiven van de wc-bril als die in beweging komt voor een volautomatische reinigingsbeurt.

9 NASA presenteert elke dag een Astronomy picture of the day. Houstonpress.com heeft de tien beste van 2010 geselecteerd. Let op de nummer negen, een verzameling zandformaties nabij de noordpool van Mars. Als iets je doet geloven in leven op de Rode Planeet, is dit het wel.

8 Van de stomste blunders op reis is slechts een topvijf beschikbaar maar die was er dan ook al in juli, op Jaunted.com. Mooiste geval: een piloot die tijdens de landing van zijn verkeersvliegtuig (170 passagiers) zat te sms’en. De tweede poging het vliegtuig aan de grond te zetten slaagde wel.

7 Autoblog.nl publiceert zonder schroom een lijst met ‘gaymobielen.’ Dat is overigens op basis van recente zoekopdrachten bij de bloedserieuze site Gaywheels.com. Er staan vijf Volkswagens in de toptien; de winnaar is de Volvo XC60.

6 Of je een lijst van de armste landen van het jaar een toptien kunt noemen is een lastige vraag. Maar een site die Financialjesus.com heet zal het wel weten. Opvallend is de ruime ‘voorsprong’ van de winnaar. Runner-up Congo scoort 334 dollar per hoofd per jaar; de onbetwiste opperarmoedzaaier is Zimbabwe met een BNP van 0,1 dollar per persoon.

5 Villagevoice.com heeft de twintig slechtste songs van 2010 verkozen. Op één staat Train met Hey Soul Sister; verderop in de toptien staat een versie van We Are the World, opnieuw gezongen voor een geldinzamelingsactie voor Haïti. Zelfs voor een goed doel eigenlijk te zouteloos.

4 Ook een hoge amusementswaarde heeft de lijst smerige hotels van Tripadvisor.com - zeker als je doorklikt naar de recensies door hotelgasten. De kampioen is dit jaar het Heritage Marina Hotel in San Francisco. „Als in een horrorfilm.” Voornaamste oorzaak: kakkerlakken en bedwantsen.

3 Leedvermaak is een vruchtbaar terrein voor dit soort overzichten. De lijst flaters uit de technologiewereld van ZdNet is zeer de moeite waard. Een ereplaats ditmaal voor directeur Mark Hurd van Hewlett-Packard, die met een uitgerangeerde B-actrice de wereld rondvloog en nodeloos ingewikkeld deed over de declaraties, waarna hij van haar een schadeclaim kreeg wegens ongewenste intimiteiten en van de Raad van Bestuur zijn congé.

2 Ook smullen is de Mug Shot Hall of Shame van Radar Online, een collectie politiefoto's van beroemdheden. Wie liepen het afgelopen jaar tegen de lamp? Naast allerlei vage rappers en Amerikaanse sporthelden treffen we de onvermijdelijke Lindsay Lohan en Paris Hilton. Beide zijn onberispelijk gekapt en opgemaakt en kijken monter in de lens. Verder een volkomen verkreukelde country-legende Willie Nelson (77) en het tieneridool uit de jaren zeventig David Cassidy (60), die rijden onder invloed niet erg gênant lijkt te vinden. Nelson richtte begin deze maand een partij op om cannabis te legaliseren in de VS, de Teapot Party, nadat hij tijdens een tournee met zijn band weer voor cannabisbezit bekeurd was.

1 De allermooiste toptien is zelfs een top-13. De lijst van Cracked.com is zowel origineel als gezellig luguber: de meest vergeten sterfgevallen van 2010. Het meelijwekkendst is zonder twijfel de nummer drie, Bob Giuccone, de oprichter van het kwijnende blootblad Penthouse, die in oktober op 79-jarige leeftijd overleed. Zijn 84-jarige collega Hugh Hefner van Playboy kondigde rond Kerst zijn huwelijk aan met een 23-jarig model.

Herbert Blankesteijn