Cohen: ik blijf, ongeacht het verkiezingsresultaat

De PvdA moest wennen aan haar rol in de oppositie, zegt Job Cohen. Maar ook als zijn partij verliest bij de verkiezingen van 2 maart, zal hij aanblijven als partijleider.

Het kabinet-Rutte „maakt oppositie voeren gemakkelijk”, meent PvdA-leider Job Cohen, want dit kabinet „is slecht voor Nederland”. Hij verwacht dat de oppositie een meerderheid behoudt in de Eerste Kamer, maar als de PvdA de verkiezingen van 2 maart verliest zal hij niet vertrekken als partijleider. Dit zei Cohen gisteren in het Radio 1 Journaal.

Op 2 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten, die vervolgens een nieuwe Eerste Kamer kiezen. Daar heeft de linkse oppositie nu een meerderheid, waarmee het regeringsbeleid kan frustreren. Vanuit het CDA is al gezegd dat als dat zo blijft het kabinet de handdoek maar in de ring moet gooien.

De PvdA moest in de oppositie wennen aan een nieuwe rol, erkent Cohen, maar „dat is gelukt en Nederland zal het merken”. Oppositievoeren is nu makkelijk, meent hij, want het kabinet is bezig met „een kaalslag”. „Ik wil een samenleving waar de rekening eerlijk verdeeld wordt. Dat gebeurt nu niet.” Cohen wilde aanvankelijk niet antwoorden op de vraag wat hij doet als het niet lukt om de regeringscoalitie van een meerderheid af te houden. Maar na aandringen zei hij: „Dan ga ik gewoon door met waar ik mee bezig ben.” (NRC)