Chodorkovski in beroep tegen ‘politiek gemotiveerd’ vonnis

Michail Chodorkovski praat met één van zijn advocaten net nadat zijn vonnis is uitgesproken (FOTO: AFP PHOTO / DMITRY KOSTYUKOV)

Voormalig olietycoon Michail Chodorkovski gaat in beroep tegen de celstraf van zes jaar die hij gisteren kreeg opgelegd. Dat vertelt zijn advocate Karinna Moskalenko tegenover persbureau AP. Volgens haar zijn er tijdens de rechtszaak veel procedurele fouten gemaakt.

De rechter achtte Chodorkovski en zijn vroegere zakenpartner Platon Lebedev op 27 december schuldig aan de diefstal van olie en het witwassen van olie-inkomsten. In 2003 kreeg Chodorkovski al acht jaar gevangenisstraf opgelegd wegens fraude en belastingontduiking. De nieuwe uitspraak wordt gezien als een politiek gemotiveerde straf voor de oud-topman van olieconcern Yukos.

Ook de advocaat van Lebedev gaat in beroep tegen het vonnis.

In het buitenland werd de veroordeling van Chodorkovski sterk veroordeeld. Tijdens een televisie-optreden op 16 december noemde premier Vladimir Poetin Chodorkovski een dief die in de cel thuishoort, nog voordat de rechter zich over de zaak had uitgesproken. Volgens NRC-correspondent Michel Krielaars in Moskou was dit een duidelijke inmenging van de politiek in de rechterlijke macht.

Toen Chodorkovski schuldig werd bevonden, reageerde Krielaars vanuit Moskou:

“De ware reden voor hun veroordeling  lijkt te zijn dat Chodorkovski zeven jaar geleden bij de toenmalige  president Poetin in ongenade viel, omdat hij zich als diens politieke tegenstander manifesteerde die  het land wilde democratiseren en ook wees op corruptie bij oliemaatschappij Rosneft, geleid door Poetins huidige vicepremier Igor Setsjin”

In 2003 arresteerden de Russische autoriteiten Chodorkovski tijdens Poetins eerste ambtsperiode als president omdat hij een politieke bedreiging zou vormen voor de staatsman. Chodorkovski gold op dat moment als de belangrijkste tegenstander van Poetin in de naderende presidentsverkiezingen van 2004.