Brazilië weigert extreem-linkse Italiaanse militant uit te leveren

Cesare Battisti op archiefbeeld. Foto Reuters.

Brazilië levert de extreem-linkse militant Cesare Battisti niet uit aan Italië, maar blijft bij zijn eerdere besluit hem politiek asiel te verlenen. Dat heeft het kantoor van president Lula vandaag laten weten. De beslissing moet nog worden goedgekeurd door het Braziliaanse hooggerechtshof. Dat besloot vorig jaar nog tot uitlevering.

Het besluit heeft een kleine diplomatieke crisis tussen Brazilië en Italië veroorzaakt. De regering-Berlusconi noemde de weigering om Battisti uit te leveren gisteravond nog “onacceptabel”. Lula’s beslissing is één van zijn laatste daden als president. Morgen wordt de nieuwe president Dilma Rousseff geïnaugureerd.

Battisti was leider van de groepering “Gewapende Arbeiders voor het Communisme” en is in zijn thuisland tot levenslang veroordeeld wegens betrokkenheid bij viervoudige moord in de jaren zeventig. In 1981 ontsnapte hij uit een Italiaanse gevangenis en kwam hij na omzwervingen door Zuid-Amerika in 1990 in Frankrijk terecht, waar hij een beschermde status kreeg. In 2004 vluchtte hij van Frankrijk naar Brazilië, toen een Franse rechter had besloten dat hij aan Italië moest worden uitgeleverd.