Bij de voorplaat

HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE AND EDITORIAL SALES - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / NSF / B. RUZYBAYEV" In a handout picture taken on December 7, 2010 released by the US National Science Foundation (NSF) on December 23, 2010 the final Digital Optical Module (DOM) IceCube project members deploy a Digital Optical Module (DOM) in the IceCube array, the world's largest neutrino observatory, built under the Antarctic tundra near the US Amundsen-Scott South Pole Station. The observatory, finished after a decade of toil on December 18, is located 1,400 metres underground and will help scientists study space particles in the search for dark matter, invisible material that makes up most of the Universe's mass. The cube is a network of 5,160 optical sensors which will detects the blue light emitted when a neutrino crashes into ice at almost the speed of light. AFP PHOTO / HO / NSF / B. RUZYBAYEV
HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE AND EDITORIAL SALES - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / NSF / B. RUZYBAYEV" In a handout picture taken on December 7, 2010 released by the US National Science Foundation (NSF) on December 23, 2010 the final Digital Optical Module (DOM) IceCube project members deploy a Digital Optical Module (DOM) in the IceCube array, the world's largest neutrino observatory, built under the Antarctic tundra near the US Amundsen-Scott South Pole Station. The observatory, finished after a decade of toil on December 18, is located 1,400 metres underground and will help scientists study space particles in the search for dark matter, invisible material that makes up most of the Universe's mass. The cube is a network of 5,160 optical sensors which will detects the blue light emitted when a neutrino crashes into ice at almost the speed of light. AFP PHOTO / HO / NSF / B. RUZYBAYEV AFP

De doorzichtige basketbal op de voorpagina is de laatste van 5.160 sensoren die Amerikaanse wetenschappers in het ijs van Antarctica hebben laten vastvriezen. Daarmee kwam vorige week een einde aan een bouwproject dat tien jaar heeft geduurd. Op de foto’s hiernaast is het laatste boorgat te zien.In totaal is nu een kubieke kilometer ijs volgehangen met deze instrumenten aan lange kabels, gevuld met elektronica. Deze IceCube (ijskubus) op meer dan 1.400 meter diep is gebouwd om haast ongrijpbare subatomaire deeltjes waar te nemen die door ons universum reizen. Deze neutrino’s vliegen door de ruimte en dwars door de aarde heen, meestal zonder een spoor achter te laten. Wetenschappers kunnen deeltjes die door de IceCube reizen zien in het zeldzame geval dat ze botsen met de kern van een waterstof- of zuurstofatoom in een ijsmolecuul. Dat veroorzaakt een waarneembare lichtflits. De neutrinodetector in het zuidpoolijs is al sinds 2005 in werking en heeft ook neutrino’s waargenomen, afkomstig van de zon. Waarnemers zijn vooral geïnteresseerd in lichtflitsjes in het ijs die veroorzaakt worden door de nóg zeldzamere neutrino’s die zijn vrijgekomen bij sterexplosies diep in het universum. [MvN]