Ban waarschuwt aanhang Gbagbo

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft gisteren gewaarschuwd voor een aanval op het hotel van oppositieleider Alassane Ouattara in de Ivoriaanse stad Abidjan. Militante aanhangers van zittend president Laurent Gbagbo riepen eerder op om het door achthonderd VN-vredesmilitairen bewaakte Hotel du Golf te „bevrijden”. Volgens Ban Ki-moon dreigt een aanval „geweld op grote schaal los te maken” dat kan leiden tot „een hervatting van de burgeroorlog” in Ivoorkust. Ban verklaarde dat de in totaal negenduizend man sterke VN-missie in het land „alle noodzakelijke middelen” kan aanwenden om het hotel te beschermen.

De internationale gemeenschap erkent Alassane Ouattara als de winnaar van de presidentsverkiezingen van 28 november in Ivoorkust. Laurent Gbagbo, machthebber sinds 2000, weigert echter terug te treden. Ouattara en de door hem aangewezen kabinetsleden kunnen door de geweldsdreiging het Hotel du Golf niet uit.

West-Afrikaanse landen hebben gedreigd Gbagbo gewapenderhand te verdrijven, maar volgens president Goodluck Jonathan van Nigeria, de voorzitter van het regionale samenwerkingsverbond ECOWAS, is een militaire interventie voorlopig niet aan de orde. ECOWAS onderneemt pogingen om de crisis in Ivoorkust langs diplomatieke weg op te lossen. Analisten betwijfelen of een gewapende interventie uitvoerbaar is. Het Franse persbureau AFP meldde gisteren dat buurland Ghana in elk geval geen troepen beschikbaar stelt.

Volgens de VN zijn sinds half december zeker 179 doden gevallen in Ivoorkust, in meerderheid aanhangers van Ouattara. Functionarissen van Gbagbo spreken van 53 doden sinds 28 november, onder wie 14 veiligheidskrachten van Gbagbo. (Reuters, AP, AFP)