Afscheid van de beste kleurenfilm ter wereld

1985 AFGHANISTAN & PAKISTAN. PAKISTAN. Baluchistan. 1985. Haunted eyes tell of a young Afghan refugee's fears. Image send to redaction (Transaction : 632810298495625000) © Steve McCurry / Magnum Photos
1985 AFGHANISTAN & PAKISTAN. PAKISTAN. Baluchistan. 1985. Haunted eyes tell of a young Afghan refugee's fears. Image send to redaction (Transaction : 632810298495625000) © Steve McCurry / Magnum Photos © Steve McCurry / Magnum Photos

Kodak stopt met het produceren van Kodachrome. Het ontwikkelen en produceren bleek te duur.

Miljoenen snapshots en familiekiekjes zijn ermee gemaakt. Afdrukken met kleuren die nog even vol en helder zijn als de dag dat ze werden genomen.

Kodachrome. Jarenlang mochten de fotografen van National Geographic nergens anders mee werken. In de Verenigde Staten is er zelfs een nationaal park naar genoemd. En toch kan sinds gisteren niemand meer werken met een van de oudste en beste kleurenfilms ter wereld.

Vorig jaar maakte camera- en filmproducent Kodak bekend te stoppen met het produceren van Kodachrome. Het ontwikkelen van deze analoge film bleek te duur en de afzetmarkt te klein.

Op dit moment ontwikkelt nog slechts één fabriek, Dwayne’s Photo in Parsons in Kansas, de foto’s. Maar ook Dwayne’s stopt ermee. Daarom kreeg Magnum-fotograaf Steve McCurry, bij wijze van eerbetoon aan de film waar hij zelf meer dan dertig jaar mee werkte, de mogelijkheid om het laatste door Kodak geproduceerde filmpje vol te schieten. McCurry, bekend vanwege zijn wereldberoemde Kodachrome-foto van het Afghaanse meisje met de groene ogen, neemt daarmee afscheid van een belangrijke periode in de geschiedenis van de fotografie.

Hij liet zijn laatste rolletje bij Dwayne’s Photo ontwikkelen. Maar sinds gisteren kan dat niet meer. Op de website van Dwayne’s Photo staat: „De laatste dag voor het ontwikkelen van Kodachrome-film is 30 december. Film die op 30 december voor 12 uur ’s middags niet binnen is, zal niet meer worden behandeld.” (NRC)