Zwarte humor

Zwarte humor heeft een macabere ondertoon en is vooral geschikt om ons zinloze en irrationele bestaan mee te relativeren. De wereld om ons heen is zo groot en het noodlot slaat soms zo ongenadig hard toe, dat we onze angst voor Magere Hein proberen te verhullen door hem achter zijn rug stilletjes uit te lachen. Zogenaamd opgewekt drijven we de spot met onderwerpen als oorlogen, gevaarlijke ziektes, doodgaan en andere zaken waar we ’s nachts om huilen. Door er bij daglicht luidkeels om te schateren, hopen we dat niemand ziet hoe hulpeloos we eigenlijk zijn.

Chinese toeristen hebben vaak maar weinig tijd om Nederland te zien. In maximaal twee dagen doorkruisen ze ons land, en veel zie je niet vanuit zo’n container.

Micha Wertheim

Zwarte humor wordt galgenhumor genoemd, als de grap afkomstig is van het slachtoffer zelf. Een voorbeeld:

Twee Joden beramen een aanslag op Hitler. Ze hebben ontdekt dat hij elke dag stipt om twaalf uur de hoek om komt rijden bij de Rosenstrasse. Ze wachten in een nis met hun pistolen in de aanslag, verborgen onder hun mantels. De klok slaat twaalf uur, maar Hitler verschijnt niet. Om kwart over twaalf: geen Hitler. Nog een kwartier gaat voorbij, maar geen spoor van de Führer. Jeetje, zegt de een tegen de ander, er zal hem toch niks overkomen zijn?

Kort door de bocht kan je zeggen dat deze grap galgenhumor is als hij wordt verteld door een Jood en zwarte humor als hij wordt verteld door een nazi.

Wat hebben we geleerd?

De Dood is zo onbegrijpelijk voor ons nietige schepselen dat we niet verder komen dan er schaapachtig om te giechelen.

Doe het zelf

Schrijf een begrafenisrede voor je oom, waarin je hem niet alleen bedankt voor alle wijze levenslessen, maar ook voor het lenen van zijn creditcard en voor je ontmaagding.

De humorprofessors Urgert en Geleijnse vervangen deze winter Paulien Cornelisse.