Zo zie je hoe de schaatser er zonder capuchon uitziet

Televisiekijken is de laatste jaren een stuk onrustiger geworden.

Vroeger keek je naar een programma en dat was het dan, wat je zag in beeld. Tegenwoordig flitsen er allerlei dingen mee in beeld: onderin en bovenin.

Oproepen om te twitteren, te sms’en, te chatten of te facebooken bijvoorbeeld. Soms rolt er ineens een touwladder van boven naar beneden over je scherm waarin een serie of film wordt aangekondigd. Bij Pownieuws jakkert onderin beeld een roze tickertape voorbij met de laatste nieuwtjes en tweets. Bij SBS heb ik Henkjan Smits en Gerard Joling pardoes in films zien verschijnen om aandacht te vragen voor een aflevering van hun talentenjacht.

Bij mij werkt het niet.

Wat voor mij wél werkt, zijn de minifilmpjes bij het schaatsen. Dat zijn filmpjes die kort onder in het beeld komen als schaatsers aan de start verschijnen. Daarin zie je heel even hoe ze er zonder schaatscapuchon uitzien. Ook een onrustig beeldelementje, maar wél functioneel.

Je ziet dan bijvoorbeeld Annette Gerritsen en Diane Valkenburg in hun schaatspakken aan de start, terwijl ze onderin beeld kort en ondeugend het haar naar achteren gooien. Of je kijkt heel even in het vrolijk lachende gezicht van Mark Tuitert. Daardoor kom je erachter dat er een persoon in dat pak zit. Mensen van vlees en bloed. Dan wil je ineens weten hoe ze hun rit zullen uitrijden. En of ze zullen winnen. Je ziet ze even uit hun rol en dat maakt ze completer. Ik vind dat leuk om te zien.

Zózeer dat ik dacht: misschien kunnen we die filmpjes ook buiten de schaatssport gebruiken. Bij politici bijvoorbeeld. Om ze een completer imago te geven.

Bijvoorbeeld als Geert Wilders een kopvoddentax of een koranverbranding voorstelt, je tegelijkertijd onderin beeld een filmpje ziet waarin hij even stoeiend met zijn hond te zien is. Of dat als Emile Roemer met blozende wangen een grap staat te maken in een debat, je hem tegelijkertijd onderin beeld de buren ziet manen om de tv zachter te zetten. Om te laten zien dat hij wel degelijk streng kan zijn.

Ik dacht ook aan CDA-staatssecretaris Henk Bleker bij de Wereld Draait Door. Dat terwijl hij keurig in pak iets vertelt, je hem onderin beeld heel even in een blauwe overall bezig ziet met zijn paarden. Of dat terwijl Beatrix haar kersttoespraak houdt, je haar even kort onderin beeld op een paard over het strand ziet galopperen.

Het kan ook heel anders. Bijvoorbeeld dat terwijl Maxime Verhagen aan het woord is, je tegelijkertijd een klein filmpje van Ab Klink onderin beeld ziet. Of een filmpje van Bram Moszkowicz terwijl zijn vriendin Eva Jinek het nieuws leest. Of de glimlach van Jan Peter Balkenende iedere keer als Mariëlle Tweebeeke lief in de camera kijkt.

Ik denk dat dit de gemiddelde tv-avond van 2011 een enorme boost kan geven.