Wie verzint de teksten op snoephartjes eigenlijk?

Tijdens het studeren dwaalden de gedachten van Eke Krijnen uit Amsterdam af naar de snoepjes die voor haar lagen. Noem het studieontwijkend gedrag, noem het verveling, maar in plaats van antwoorden te stampen kwam ze zelf op een vraag. „Wie bedenkt de tekst op snoephartjes. En waarom staat er op een hartje ‘taxi’, en niet: ‘tractor’ of ‘bulldozer’?”

Volgens leden van de snoephartjes-groep op Hyves zijn de roze hartjes het lekkerst. Maar volgens de verkoopster van de Jamin op het Rembrandtplein in Amsterdam zijn juist de oranje snoepjes favoriet. In een snoepzak gevuld met 200 gram zit zes keer een hartje met de tekst ‘bel mij’, vijf keer een hartje met het woord ‘leuk’, vier keer een hartje met de tekst ‘bemin mij’ en één hartje met de tekst ‘love’.

De mensen op de marketingafdeling bedenken de teksten en woordjes, vertelt commercieel directeur Rene Alkema van snoepfabrikant Fortuin Dockum – bekend van Wilhelmina Pepermunt. „Eens in de zoveel tijd komt de afdeling productie naar ons toe omdat er dan nieuwe woordstempels komen. We verversen bepaalde woorden die niet meer van deze tijd zijn.” Zo is ‘fax me’ vervangen door ‘sms me’. En er worden nieuwe teksten bedacht. Het thema liefde blijft populair, zegt Alkema. „Maar bijna alles kan en mag.” Er geldt wel één belangrijke regel waar de bedenkers zich aan moeten houden: de teksten mogen niet aanstootgevend zijn. „En het moeten woorden zijn die 99,9 procent van de bevolking kent.”

Maar wat is nu het argument voor een vruchtenhartje met de tekst ‘taxi’? Het woord ‘bulldozer’ kent toch ook iedereen? Het antwoord is simpel, zegt Alkema. „Er passen maar zes of zeven letters op een hartje. Afhankelijk van welke letters er worden gebruikt.”

Bij Senzora, de andere producent van snoephartjes in Nederland „zijn de teksten zijn sinds jaar en dag hetzelfde”, vertelt medewerker verkoop binnendienst Frank Tijhuis. „Onze woorden zijn tijdloos.” En bovendien kost een nieuwe woordstempel rond de 3.000 euro, vertelt hij. Dus zal het bedrijf niet snel nieuwe woorden toevoegen. Op hun hartjes staan vooral „liefdesteksten”, zoals: lief, mooi en leuk. Het woord ‘taxi’ kom je niet tegen. „Die zijn van de concurrent.”

Wil je snoephartjes met een zelfverzonnen tekst of logo hebben, dan kun je die via internet bestellen. Dat kan ook bij Fortuin Dockum, die laten dan speciaal stempels maken. „De kosten daarvoor berekenen we uiteraard door.” En daarom moet je wel minimaal 400 kilo afnemen.

Eva Oude Elferink