Weerstand tegen vraag in nieuwe Kieskompas

Een stelling in de stemwijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen luidt: geen nieuwe moskeeën. Maar dat is geen zaak van de provincie.

De website Kieskompas.nl is nog niet in de lucht of er is al ophef over. Verschillende provinciale lijsttrekkers zijn ontstemd over een stelling op de stemwijzer voor de Statenverkiezingen van 2 maart: „Er mogen geen nieuwe moskeeën worden gebouwd”. Kiezers in diverse provincies kunnen hier vanaf begin 2011 hun mening over geven.

Lijsttrekker Henk Klaver (CDA, Drenthe) vindt dat de stelling, onder meer ingebracht door de PVV, „mensen op het verkeerde been zet omdat de provincie helemaal niet gaat over de bouw van moskeeën. Als er hier al een nieuwe moskee wordt gebouwd, dan beslist de gemeente. Kieskompas verdraait op deze manier de werkelijkheid.” Paul Smeulders (GroenLinks, Noord-Brabant) zegt: „Deze stelling doet absoluut niet ter zake en moet dus worden geschrapt.”

Ook lijsttrekkers in andere provincies vinden dat Kieskompas onzorgvuldig selecteert in de door partijen aangemelde stellingen. Klaver sluit niet uit dat Kieskompas de „lekker controversiële stelling” over de moskeeën in sommige provincies handhaaft om meer bezoekers te trekken. Kieskompas.nl concurreert met bijvoorbeeld Stemwijzer.nl. Bij de laatste Kamerverkiezingen had Kieskompas bijna 2 miljoen bezoekers.

Politicoloog en Kieskompas-maker André Krouwel bevestigt de weerstand. „Maar er was weerstand bij de gevestigde partijen tegen zo’n beetje alles wat nieuwkomers inbrachten. Of het nu de PVV was, de Partij voor de Dieren of de Ouderenpartij van Jan Nagel.” Krouwel zegt verder dat de provincies via hun bevoegdheden op het gebied van de ruimtelijke ordening wel degelijk enige invloed hebben op de bouw van moskeeën. (NRC)