Uitgelicht

TRADING PLACES foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS is compulsory.
TRADING PLACES foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS is compulsory. SBS

Film

Trading Places (John Landis, 1983, VS). Dan Aykroyd en Eddie Murphy schitteren in karikaturale satirische komedie als onwetende proefkonijnen in sociaal experiment: kan een louche bedelaar zich ontpoppen tot briljante beursspeculant en andersom? Met Jamie Lee Curtis als hoertje-met-een-hartje-van-goud. Veronica, 20.30-22.55u.

Pride & Prejudice (Joe Wright, 2005, Engeland). Uiterst vakkundige rechttoe rechtaan verfilming kan Jane Austens klassieke roman uit 1813 niet afvlakken. Het mooie verhaal over liefde en sociale obstakels is ook in het postfeministische tijdperk nog geen spat verouderd. Met Keira Knightley als Elizabeth en Matthew Macfadyen als Mr. Darcy. Regisseur Wright maakte later Atonement. RTL8, 20.30-22.50u.

De dominee (Gerrard Verhage, 2004, Nederland). Gangsterfilm is een vrije bewerking van het levensverhaal van de Nederlandse maffiabaas Klaas Bruinsma. Met hoofdrollen van Peter Paul Muller en Frank Lammers, maar geen spoor van Mabel Wisse Smit. Ned.3, 22.00-23.50u.

The Sound of Music (Robert Wise, 1965, VS). Onsterfelijke musical en een van de succesvolste films ooit gemaakt. Iedereen weet dat Julie Andrews als gouvernante het gezin van Christopher Plummer opvrolijkt. Morgen, BBC1, 16.30-19.20u.

Actualiteiten

EénVandaag. Eerste deel van een jaaroverzicht van 2010. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Reportage uit Haïti over gevolgen van de aardbeving. Ned.2, 20.25-21.00u.

Nieuwsuur. Vooruitblik op het komende jaar met bijdragen van diverse vertegenwoordigers uit ondernemers- en werkgeversorganisaties en in de studio commentaar van hoogleraar economie BasJacobs en Wim Boonstra, econoom bij de Rabobank. Ned.2, 22.00-23.00u.

Informatief

Joanna Lumley en het Noorderlicht. Joanna Lumley, vooral bekend als de cocaïne snuivende alcoholiste Patsy in Absolutly Fabulous, reist naar de poolcirkel om het Noorderlicht te zien. Lumley groeide op in het tropische Maleisië en als kind kon ze alleen maar fantaseren over vorst en sneeuw. Als kind droomde ze van een reis naar het uiterste puntje van het noorden en nu heeft ze de kans om deze droom te realiseren. Joanna reist met de trein, op de boot, in een hondenslee en met een sneeuwscooter. Steeds verder gaat ze naar het noorden. De spanning neemt voor haar toe naarmate ze het einddoel nadert. Ned.2, 19.20-20.10u.

DNA onbekend. Familiegeheimen ontrafeld met DNA. Heeft Tilly een halfzus en heeft de moeder van Hannie en Ria haar dochters altijd voorgelogen?Ned.1, 21.35-22.20u.

Holland Doc: Kings of pastry. Documentaire over de strijd om de meest bekwame patisserie chef-kok van Frankrijk. Om de drie jaar mogen zestien chef-koks gedurende drie dagen hun vakbekwaamheid tonen aan een jury, die bepaalt wie de felbegeerde blauwe, witte en rode kraag wint. Een prijs voor het leven, toegekend door Meilleur Ouvrier France (MOF). Volgens de geselecteerde deelnemers is de competitie zwaarder dan bij de Olympische Spelen. De uiteindelijke erkenning is voor elke chef-kok zowel een droom als een obsessie. D.A. Pennebaker en Chris Hegedus filmden een aantal meesterbakkers in wording vanaf de voorbereidingen, gedurende de competitie en ook bij de, voor sommigen pijnlijke, uitslag. Ned.2, 23.40-1.09u.

Amusement

Weg met 2010. Ruben Nicolai neemt het afgelopen jaar door. Van de meest opvallende zaken van 2010 wordt bepaald of het vernietigd/versnipperd moet worden of dat het door mag naar 2011. Denk aan talentenjachten, sorry zeggen, alle gadgets die beginnen met een i of zware voetbalovertredingen. Een panel van zes mensen becommentarieert al deze fenomenen en het publiek beslist of het weg moet of dat we het houden. Ned.3, 20.25-21.50u.

Najib Amhali: Veni Vidi Vici. Tweede deel van cabaretshow van de Marokkaanse Nederlander Najib Amhali. Ned.1, 22.50-23.35u.

Satire Gipfel - Jahresblick. Satirisch magazine rond het jaaroverzicht van 2010, met onder meer Mathias Richling, Hagen Rehter en Ingo Appelt. ARD, 23.45-0.30u.

Bijbabbelen met Arie Koomen. Met collega-comedians Wilko Terwijn en Menno Stam wordt het afgelopen jaar gefileerd. Ze vertellen hun verhalen, analyses en oneliners aan een vierde man die al tien jaar in coma ligt. Speciaal voor hun vriend nemen de heren de afgelopen tien jaar even door. De recente terroristische aanslagen, De Damschreeuwer en de Waxinewerper, maar ook de moorden op Van Gogh en Fortuyn. Ook filmpjes met hoofdrollen voor Desi Bouterse en Jan des Bouvrie. Ned.3, 0.45-2.00u.