TRACKS

Aretha Franklin & Billy Preston

Auld Lang Syne

Hét oudejaarslied over verlangen naar oude vrienden en betere tijden stamt uit de achttiende eeuw en mag niet ontbreken tussen oliebollen, champagne en vuurwerk. Misschien wel de mooiste versie ooit werd gemaakt door het gelegenheidsduo Aretha Franklin en Billy Preston, informeel achter de piano en tegen elkaar opbiedend met doorleefde zang. De First Lady of Soul en de enige muzikant die bij The Beatles én de Rolling Stones speelde, maken er pure gospel van, met een nieuwjaarskusje aan het eind. Te vinden op YouTube.

Jan Vollaard

Vampire Weekend

Holiday

Voor wie ook de kriebels kreeg van de single Holiday van de Amerikaanse band Vampire Weekend, omdat het ritme dat van springende vlooien leek te imiteren, is er soelaas. De onlangs (voor iTunes) opgenomen nieuwe versie, kreeg een kalme reggaecadans en schetterende trompetten als een ouderwets ‘rocksteady’-nummer, en dat is klasse.

Hester Calvalho

Gregor Salto

Mundocaso

Deze track zat al verstopt in de ep Horizonte van de Haarlemse dj Gregor van Offeren alias Gregor Salto en is nu uit als single. Spaans gitaartje geeft extra kleur aan de midtempo beat en de gewatteerde synthesizervegen.

Ron Rijghard

Slackwax

Close to my fire

Fijnzinnig swingende Duitse soul. De nieuwe single van dit gezelschap uit Neurenberg volgt op de ep Midnight uit 2008. Een languissante vrouwenstem kroelt en kruipt over een luie beat, vergezeld van een achtergrondkoortje dat zachtjes yeah yeah zingt. Debuutalbum begin 2011.

Ron Rijghard