Schaatsster Leenstra (21) wint eerste allroundtitel

Heerenveen. - Schaatsster Marrit Leenstra is gisteren in Heerenveen voor het eerst Nederlands kampioen allround geworden. Bij de mannen ging de titel, net als vorig seizoen, naar Wouter Olde Heuvel.

De wederopstanding van de 21-jarige Leenstra, die twee jaar lang zwoegde bij de miljoenenformatie van TVM, is opmerkelijk. Het grote Friese talent zat een jaar geleden nog huilend in de catacomben van hetzelfde ijsstadion, toen haar duidelijk werd dat haar vorm zo slecht was dat alle grote wedstrijden, inclusief de Olympische Winterspelen in Vancouver, aan haar voorbij zouden gaan.

Na de Spelen stapte Leenstra over naar de bescheiden Hofmeierploeg, waar zij werd herenigd met haar oude coach bij Jong Oranje, Jan van Veen. Onder hem leefde ze weer helemaal op. Ze begon het seizoen sterk met de nationale titel op de 1.000 meter op de NK afstanden en blijkt nu te zijn uitgegroeid tot een geduchte concurrent van voormalig wereldkampioene allround Ireen Wüst, haar oud-ploeggenoot bij TVM.

Leenstra betreurde dat Wüst de afgelopen dagen niet meedeed aan de NK allround. Wüst kreeg echter op voorhand bescherming van schaatsbond KNSB, zodat zij zich niet hoefde te plaatsen voor de EK allround, eind volgende week op de buitenbaan van het Italiaanse bergdorp Collalbo.

Of zij nu Nederlands beste allrounder is? „Op dit moment heb ik gewonnen’’, sprak Leenstra diplomatiek. Behalve Leenstra en Wüst plaatsten ook Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg zich voor het EK.

Bij de mannen was Wouter Olde Heuvel veruit de sterkste. Na een seizoen vol tegenslagen, waaronder een knieblessure, toonde hij in Thialf aan dat hij nog altijd the best of the rest is, bij afwezigheid van zijn TVM-kopman Sven Kramer. Hij bekroonde gisteravond een uitstekend toernooi, waarop hij drie afstanden won, met een persoonlijk record op de tien kilometer (13.14,79). „Ik voelde me voor het eerst echt goed op de tien kilometer”, zei Olde Heuvel. „Ik denk dat Håvard Bøkko en Ivan Skobrev niet heel bang worden van mijn tijden, maar ik verwacht wel dat ik in Collalbo mee doe voor het podium.” Olde Heuvel wordt daar vergezeld door Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Renz Rotteveel. (NRC)