Roman Vishniac

Ik bezit al jaren een tegeltje waaraan ik met een schok herinnerd werd toen ik de grote foto van Roman Vishniac op de voorpagina van 23 december zag. Het tegeltje verwijst naar een gedenkplaat op het Monument op de Afsluitdijk, met een voorstelling van drie dijkwerkers, gemaakt door Hildo Krop. Achterop mijn tegeltje zit een stickertje met de tekst: ‘Aangeboden door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders tijdens de reünie oud-polderwerkers op 3 juli 1982.’ Mijn vader, Anne Papma, is polderwerker geweest in de Noordoostpolder.

Wat is hier gebeurd, zou u dat kunnen ontrafelen? Mijn eerste gedachte was, dat Hildo Krop plagiaat zou hebben gepleegd op Roman Vishniac. Maar Vishniacs foto is van 1939, en het monument is al in 1933 gebouwd. Is de gedenkplaat van Krop er later in geplaatst?

Of heeft Roman Vishniac bij zijn bezoek aan Wieringen misschien het Monument op de Afsluitdijk bezocht? Heeft de heroïek van de afbeelding en vooral ook de spreuk eronder hem aangesprokenen en kan hij die hebben geassocieerd met de toekomst van de Zionistische jongeren in Werkkamp Wieringermeer? Dan zou hij de drie jongens hebben kunnen laten poseren, minutieus Krops ontwerp op de plaquette volgend! In spiegelbeeld dan.

Dieuwke Papma, Wageningen