Reis om de wereld

René Moerland laat zich in zijn recensie (Boeken 03.12.10) smalend over mijn proza uit. Dat kabbelt maar wat, ik ben niet ‘geraakt’ door Alaska en zijn prachtige vogels. In vergelijking met hem ben ik een homunculus. En als ik het eens niet over mezelf heb, bijvoorbeeld door vast te stellen dat een labrador (hond) niet uit Labrador komt, dan begint hij opnieuw minachtend te snuiven. Een Friese stabij komt uit Friesland, een Pyreneese berghond uit de Pyreneeën, maar een labrador komt niet uit Labrador. Dat is juist een interessante ontdekking, eigenlijk al een legitimatie van de reis. Mijn boek heeft trouwens wel degelijk een thema, al is dat Moerland ontgaan. Ik vraag mij een boek lang af of mijn romantische aanvechtingen wel tegen de realiteit van verre, barre streken zijn opgewassen. Vandaar de titel. Vandaar de verhalen over de Grizzly Man en alle anderen die met een hoofd vol dromen naar Noord-Amerika zijn vertrokken. Hoe kan het dat je dit boek bespreekt en het woord romantiek niet laat vallen!

Gerrit Jan Zwier, Noordhorn