Rehwinkel vindt dat homo moet vechten

De Groningse burgemeester Peter Rehwinkel maakt zich zorgen over de positie van homo’s in de Nederlandse samenleving. In een ‘nieuwjaarsgroet’ tegen omroep MVS Gaystation benadrukt Rehwinkel, zelf homoseksueel, dat er „heel veel op het spel” staat.

In het fragment, dat een halve minuut duurt, zegt Rehwinkel: „Ik hoop dat 2011 een goed jaar voor homo’s wordt. Daar ben ik niet zeker van, want er is veel om voor te vechten. Er is veel bereikt, maar er staat ook heel veel op het spel. En als we achterover gaan leunen, dan konden we dat spel weleens gaan verliezen. Dus ik hoop dat ik aan het eind van 2011 kan zeggen dat de verworvenheden zoals die er zijn ten aanzien van homoseksuelen, dat die er nog steeds zijn. Dat staat niet vast aan het begin van 2011.”

MVS Gaystation heeft het fragment vanochtend op zijn site geplaatst, de nieuwjaarsgroet wordt op 1 januari op tv uitgezonden, op het kanaal van de Amsterdamse zender Salto.

Fotograaf Erwin Olaf deed eerder dit jaar, in het tv-programma Zomergasten, een soortgelijke oproep. Hij trok van leer tegen homohaat in het algemeen en geweld tegen homoseksuelen in het bijzonder. Hij eiste uitdrukkelijk acceptatie. Het feit dat homo’s en lesbo’s bestaan, moet nu eens worden erkend, zei hij. Ook moet worden aanvaard dat ze hun aard net zomin voor zichzelf hoeven te houden als heteroseksuelen. Niemand, ook homo’s zelf niet, mag zijn mond houden of wegkijken, vond Erwin Olaf.

Uit onderzoek van Movisie, in opdracht van de ministeries van Justitie en OCW, bleek dat zeven op de tien lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders in 2009 te maken hebben gehad met ‘homogerelateerd geweld’.