Rapport: dreiging N-Korea gegroeid

De militaire dreiging van Noord-Korea is toegenomen, nu dat land nieuwe tanks met grotere vuurkracht en bereik heeft gestationeerd langs de grens met Zuid-Korea en het aantal militairen van speciale eenheden daar aanmerkelijk heeft opgevoerd.

Dit staat in een tweejaarlijkse rapport van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Volgens de militaire experts doet het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il alles om Zuid-Korea militair voorbij te streven.

Het rapport komt op het moment dat de regering van president Lee Myung-bak kritiek krijgt omdat zij zich zou hebben laten verrassen door de Noord-Koreaanse artillerieaanval op een Zuid-Koreaans eiland, eind november in de Gele Zee. Bij deze aanval kwamen vier Zuid-Koreanen om het leven. Volgens het rapport van Defensie heeft Noord-Korea 200.000 militairen aan de grens die gespecialiseerd zijn in infiltratie en sabotage. Dit zijn er 20.000 meer dan in 2008. Daarnaast heeft Noord-Korea 13.600 kanonnen voor de lange afstand bij de grens ingegraven, op nog geen vijftig kilometer afstand van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

In het document wordt Noord-Korea aangeduid als „de vijand”, een sterkere kwalificatie dan in de vorige rapportage twee jaar geleden toen het land nog een „directe en serieuze dreiging” werd genoemd. De aanscherping is volgens analisten een reactie op de recente artillerieaanval en de ramp met het Zuid-Koreaanse marineschip, de Cheonan, waarvan Noord-Korea de schuld heeft gekregen. (Reuters)