'Poetin bouwt paleis met geld corruptie'

De Russische zakenman Sergej Kolesnikov heeft in een open brief aan president Medvedev premier Poetin ervan beschuldigd een privépaleis aan de Zwarte Zee te bouwen ter waarde van één miljard dollar. Poetin zou aan het geld hiervoor gekomen zijn „via corruptie, omkoping en diefstal”.

Het is voor het eerst dat een ingewijde in de financiële praktijken van Russische hoogwaardigheidsbekleders daar in het openbaar iets over meedeelt. De zakenman heeft de brief geschreven uit onvrede over de alsmaar groeiende corruptie, vooral onder overheidsdienaren, die de economische ontwikkeling van Rusland verlamt.

Spil in deze zaak is een van Poetins invloedrijke zakenvrienden, Nikolaj Sjamalov. Kolesnikov begon in 2000 met Sjamalov samen te werken, nadat Poetin president was geworden. Op verzoek van Poetin gebruikten beiden ‘donaties’ van Russische zakenmannen als Roman Abramovitsj, die de nieuwe president wilden steunen in ruil voor invloed, om medische apparatuur voor ziekenhuizen in Sint-Petersburg te kopen. Van dat geld werd 35 procent op buitenlandse bankrekeningen gezet. Het grootste deel van de honderden miljoenen dollars die zo binnenkwamen werd uitgegeven aan medische apparatuur, maar 148 miljoen werd gestort op door Sjamalov beheerde speciale rekeningen.

In 2005 richtte Sjamalov volgens Kolesnikov op instructie van Poetin de investeringsmaatschappij Rosinvest op, met Poetin als meerderheidsaandeelhouder. Dat bedrijf investeerde onder meer in de scheepsbouw, de houtindustrie en de bouw. Duizenden arbeidsplaatsen werden hiermee geschapen. Kolesnikov was actief bij die projecten betrokken.

Maar er was ook een ander project: Project Zuid, de bouw van een wellnesscentrum, een wijngaard en een paleis, op staatsgrond in Praskovejevka aan de Zwarte Zee. Na het uitbreken van de economische crisis in 2008 beval Poetin om alleen nog in Project Zuid te investeren, aldus Kolesnikov.

Dat was inmiddels uitgegroeid tot een gigantisch paleis in Italiaanse stijl met een casino, een amfitheater, een concertzaal, een kerk, zwembaden, theehuisjes, heliports. Poetin zou persoonlijk het exterieur en interieur van het paleis hebben goedgekeurd. Miljoenen dollars zouden uit de staatskas zijn gehaald om de infrastructuur te financieren.

Kolesnikov had tot eind 2009 inzage in het kostenoverzicht van het complex, waarvan Sjamalov op papier eigenaar was. De bouw werd geheel gefinancierd met het geld van buitenlandse rekeningen. De bouwmaterialen werden illegaal ingevoerd uit het buitenland. Toen Kolesnikov bezwaar maakte tegen die gang van zaken, werd hij ontslagen.