Oud-president Israël schuldig aan verkrachting

Oud-president van Israël Moshe Katsav is schuldig bevonden aan verkrachting. Hem hangt een gevangenisstraf boven het hoofd van tenminste vier jaar. Dat melden internationale persbureau’s.

De rechtbank in Tel Aviv achtte bewezen dat hij als minister van Toerisme in 1998 een medewerker verkrachtte. Ook de aanranding van twee andere assistenten is bewezen verklaard. Zijn verweer werd afgedaan als “doordrenkt van leugens”. “Als een vrouw nee zegt, dan bedoelt ze ook nee,” sprak de rechter.

Katsav gaat in hoger beroep. Hij heeft altijd ontkend. De in Iran geboren president zegt dat hij slachtoffer is van een lastercampagne van ongenoemde complotteurs die gedreven worden door racistische motieven.

Hij heeft de vrouwen die hem hebben aangeklaagd als “enkele ontevreden medewerksters” getypeerd. In 2007 trad Katsav af als onderdeel van een deal met het openbare aanklager, die hij later verwierp. Politiek gezien had dat weinig gevolgen. De president van Israël heeft een in hoge mate ceremoniële rol.

Bekijk hieronder zijn emotionele verweer in 2007, toen hij nog president was.