Nummers toegesneden op headbangen en oer-dansen

cd pop

Motörhead: The Wörld Is Yours***

Je zou denken dat Lemmy Kilmister, zanger/bassist van Motörhead, een titel als ‘Born To Lose’ al eens gebruikt zou hebben. Maar in het grimmige universum van deze heavy metal-helden blijken toch nog onontgonnen gebieden te bestaan, want ook titels als ‘Devils In My Head’ en ‘Rock ‘n’ Roll’ waren vooralsnog onbenut.

Die frasen werden onlangs in de Motörhead-mal geduwd en gebruikt voor de twintigste cd van Kilmister en de zijnen: The Wörld Is Yours. Het is bewonderenswaardig hoe trouw deze muzikanten na vijfendertig jaar nog zijn aan hun beginselen. Nog meer dan op de vorige cd, Motörizer (2008), wordt op The Wörld Is Yours simpel en hard gespeeld, in nummers die lijken toegesneden op headbangen en andere oer-dansen.

De drummer drumt alsof hij met knotsen slaat, de gitaar klinkt onafgebroken rafelig – met af en toe een dienstbare solo –, en Kilmister houdt zijn drank- en rokersgrom een hele cd lang vol. Dat zijn precies tien nummers, onderwijl verkondigend dat ‘rock-’n-roll’ zijn ‘religie’ is.

HESTER CARVALHO