Nieuwe parlementariërs hebben het ‘reuzegezellig’ met elkaar

De jongste generatie Kamerleden is een half jaar aan het werk en volgens hen is de sfeer op het Binnenhof beter dan de buitenwereld vaak beweert. “Collegiaal”, “vriendelijk”, of zelfs “bijzonder plezierig”, zijn de kwalificaties die voorbij komen. Ook hun invloed is groter dan ze hadden verwacht.

Foto Roel Rozenburg / NRCFoto Roel Rozenburg / NRC

Dit blijkt uit een peiling van NRC-redacteuren Pieter van Os en Freek Staps onder de debutanten, van wie driekwart reageerde op de vragen.

Enkele conclusies:

  • De Kamerleden vinden hun invloed groter dan verwacht. Bijna iedereen - op enkele PvdA’ers na - concludeert meer of evenveel macht te hebben dan vooraf gedacht.
  • Vooral de PVV beloofde de kiezer iets anders dan  rust. Het zou gaan stormen in Den  Haag, maar net als de andere  nieuwkomers, waarderen ook zij in elkaar in eerste instantie vakinhoudelijke kennis.
  • De debutanten waarderen vooral inzicht in de rijksbegroting: twee kenners daarvan kregen de meeste stemmen in de verkiezing van de beste nieuweling. Nummer één: Elbert Dijkgraaf  (SGP). Nummer twee is Wouter Koolmees (D66), op een gedeelde plaats met Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

Lees de andere uitkomsten van de enquête vandaag in NRC Handelsblad.