Net een heksenjacht

Ik schrok erg van het onderzoek naar hoe georganiseerde pedofilienetwerken aan te pakken zijn (nrc.next, 28 december). Dat bij van pedofilie verdachte personen de beschikbare informatie optimaal wordt gebruikt om de veroordeling zo hard mogelijk te maken en een eventueel netwerk in kaart te brengen, lijkt me evident. Dat de politie hier meer kan doen, is ongetwijfeld waar. Maar men gaat veel verder. Men kijkt naar vermeende pedoseksualiteit van lieden werkzaam in de seksindustrie. Naar makers van pornofilms; als er maar één overeenkomst is in het scenario moet tot actie worden overgegaan.

What’s next? Schrijvers oppakken die over kinderliefde schrijven? Zangers die hun liefde betuigen voor iemand met wie je wettelijk nog geen seks mag hebben? Dan kunnen we de halve kunstwereld oppakken. Pak mij dan ook maar op, ik stel immers kritische vragen. Dat is ongetwijfeld verdacht.

Uiteraard is pedofilie een ernstig misdrijf. Echter, als het bestrijden ervan uitloopt op een heksenjacht is het middel veel erger dan de kwaal.

Sjoerd Hardeman

Amsterdam

Ingezonden brieven kun je mailen naar opinext.nrc.nl