Merkel: Duitsland heeft sterke euro nodig

Merkel op de EU-top in Brussel, 16 december. Foto AP.

Duitsland heeft de euro nodig en daarom moet de Europese munt komend jaar versterkt worden. Dat zegt Merkel in haar nieuwjaarstoespraak die morgen op de Duitse televisie wordt uitgezonden en waaruit persbureau AP vanavond citeert. De bondskanselier prijst ook het economische herstel in Duitsland na de crisis.

Merkel zegt in de toespraak dat Duitsland een goed jaar achter de rug heeft:

“Duitsland ging de crisis als bijna geen enkel ander land te lijf. We hebben bereikt wat we wilden bereiken: we zijn zelfs sterker uit de crisis gekomen.”

Minder optimistisch is Merkel over de situatie in Europa. De EU bevindt zich volgens haar “in het midden van een grote test”:

“We moeten de euro sterker maken. Dit gaat niet alleen over geld, want de euro is veel meer dan een munt. Het verenigde Europa is de garantie voor onze vrede en vrijheid; de euro is de basis van onze welvaart. Duitsland heeft Europa en onze gezamenlijke munt nodig.”

De lovende woorden van Merkel over de euro en de EU staan in scherp contrast met haar uitspraken eerder deze maand. Half december noemde Merkel een Europees plan voor de uitgave van euro-obligaties nog een vergissing. Begin deze maand schreef The Guardian dat Merkel op een EU-conferentie in oktober gezegd zou hebben dat Duitsland overweegt uit de euro te stappen. Onze Brussel-correspondent Caroline de Gruyter noemde het toen “niet aannemelijk” dat de bondskanselier dit werkelijk gezegd heeft.