Maurice Hermans: afscheid van de kruk van Toon

Maurice Hermans leende voor de musical ‘Toon’ de kruk van zijn vader uit. Een tijdelijk afscheid van het geliefde meubelstuk van Toon Hermans.

Nederland, Beek, 23.12.2010 Maurice Hermans, zoon van Toon Hermans. foto: Chris Keulen
Nederland, Beek, 23.12.2010 Maurice Hermans, zoon van Toon Hermans. foto: Chris Keulen

‘Mijn broers en ik hebben zelf bedacht om de echte kruk van mijn vader uit te lenen voor de musical die over hem is gemaakt. Het was een spontaan idee. Heiligschennis? Welnee, dat is typisch iets dat journalisten ervan maken. En vergeet ook niet dat het voor ons maar een tijdelijk afscheid is. Aan het eind van het seizoen krijgen we hem weer netjes terug. Alex Klaasen, die rol van Toon speelt, mag intussen werken met iets waar mijn vader zelf op heeft gezeten – dat moet een geweldige stimulans voor hem zijn. Zoiets geeft voor een artiest een bepaalde kracht af. De kruk is nu met de musical mee op tournee, net als vroeger bij Toon zelf, naar Eindhoven en Enschede en al die andere steden waar Toon zelf ook speelde. Dat vind ik een mooie gedachte.

„Mijn vader heeft de kruk gekocht voor zijn one man show van 1974. Bij mijn weten heeft hij het ding aangeschaft bij Jan des Bouvrie; dat soort dingen koos hij altijd zelf uit. Hij noemde het „de frituur”, omdat de zitting iets van een frituurpan heeft. Ik heb er zelf ook wel eens op gezeten. Hij zit lekker. Helemaal niet hard; er ligt een kussentje op. Normaal gesproken staat het ding in de opslag, tussen alle andere rekwisieten die we van Toon hebben. Een geweldige verzameling waar we heel zuinig mee zijn.

„We staan nu aan het eind van het Toon-jaar, tien jaar na de dood van mijn vader. Ook een afscheid, zou je denken, maar het houdt voor ons niet op. Er begint een nieuw decennium waarin we aan Toon blijven doorwerken. Met nieuwe initiatieven, al weet ik nu nog niet wat. Of, zoals Toon zei: we zien wel wat er komt.”

Toon: tournee t/m 9/5. Inl. www.theaterhits.nl