Mails wegwerken, dan de Bijbel lezen

Dominee Haitse Wiersma en zijn vrouw hebben acht kinderen. Hij is predikant van een gereformeerd vrijgemaakte gemeente in Bunschoten-Spakenburg. Op een doordeweekse dag bezoekt hij de mensen uit zijn gemeente en bereidt hij de catechisatie voor. De maaltijden geniet het gezin samen.

13-12-2010, Spakenburg. Dominee Wiersma. Foto Bas Czerwinski
13-12-2010, Spakenburg. Dominee Wiersma. Foto Bas Czerwinski

08.55 uur De domineesvrouw veegt de laatste kruimels van de ontbijttafel en schenkt haar man koffie in. Zoon Wim (18), marktkoopman, is om half zes de deur uitgegaan. Zoon Daan (12) en zoon Jan (10) zijn om tien voor half negen naar school vertrokken. „Dag papa, dag mama.”

De telefoon gaat drie keer.

10.00 uur De dominee, in zijn studeerkamer, stuurt een mailtje aan zijn oudste catechisanten: ‘Lees pagina 22 van je lesboek en beantwoord de vragen’. Vraag 1: ‘Wil jij van je geloof getuigen? Vind je dat belangrijk?’

10.20 uur Trui uit, colbert aan, Bijbel in de binnenzak en op de elektrische fiets naar verzorgingshuis De Haven. De dominee heeft de ziekte van Bechterew, zijn rug is krom. Maar noem hem geen invalide.

De eerste zuster die hij vandaag bezoekt, is mevrouw Bos. Ze heeft longontsteking. Ze ligt in bed en slaapt.

„Mevrouw Bos.”

„...”

„Geertje.”

„...”

Morfine. Dormicum.

11.28 uur „Stukje banketstaaf, dominee? Heel lekkere banketstaaf?”

Mevrouw Muijs belde vorige week: haar neef had te horen gekregen dat hij helemaal verkankerd was. Nu zit de dominee bij haar thuis op de bank.

„We zijn zo geschrokken, dominee. Hij mankeerde nooit iets.”

De dominee leest psalm 62. ‘Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust, van hem komt mijn redding.’ Daarna: „U weet dat u mag schuilen bij de Here hè.” En: „Laten we bidden.”

Bij het afscheid geeft mevrouw Muijs snoep mee voor de kinderen. „Ja ja, we zorgen goed voor ons domineetje.”

12.05 uur Colbert uit, trui aan, schort voor. De dominee bakt een eitje, zijn vrouw gaat naar de supermarkt en komt terug met brood, melk, soep in blik.

„Dag papa, dag mama.”

Daan en Jan komen uit school en gaan aan tafel zitten. Jan is aan de beurt om het Onze Vader te bidden. Na het eten mag hij de Bijbel pakken. Psalm 8. ‘Heer, onze Heer, hoe machtig is uw naam op heel de aarde.’

De telefoon gaat vijf keer.

13.00 uur De jongens spelen buiten, de dominee en zijn vrouw wassen af. Volgend jaar komt er misschien een nieuwe keuken, met een afwasmachine.

Ze leerden elkaar kennen op het Paas Volleybal Toernooi van de gereformeerde scholen. Zij kwam net van de mavo en was scheidsrechter. Hij had gymnasium bèta gedaan en studeerde theologie in Kampen. „Zij floot naar mij.”

Liefde op het eerste gezicht.

13.45 uur De dominee, in zijn studeerkamer, bereidt de catechisatielessen voor. Vanavond drie groepen. Morgenavond drie groepen.

De telefoon gaat vier keer. „Gelukkig geen sterfgevallen vandaag.”

14.35 uur Mailtjes. De notulen van de kerkenraadsvergadering van gisteravond. Een afmelding van een catechisant die vanavond moet werken. Zoon Sjoerd van 20, dochter Sofieke van 17 en zoon Friso van 15 komen uit school en lopen bij hun vader binnen.

„Dag papa.”

„Alles goed gegaan?”

„Niks gebeurd eigenlijk.”

De kinderen gaan nooit naar de kroeg, zegt de dominee. „Ze hebben er geen behoefte aan.”

15.25 uur Gereformeerd vrijgemaakt: gevolg van een kerkscheuring uit 1944, die over de betekenis van de doop ging. Nu: „Vrolijk orthodox.” De Bijbel is Gods woord, maar volgens de dominee hoeven niet alle bijbelpassages letterlijk genomen te worden. Hij zoekt naar een voorbeeld.

Jezus die over het water liep misschien?

„Nee, dat is zo gebeurd, daar twijfel ik niet aan. God is groter en machtiger dan ons denken. Hij past niet in ons verstand.”

Hij denkt aan de visioenen in het bijbelboek Openbaring, over paarden, adelaars, draken. „Die moet je niet lezen alsof het zo gaat gebeuren.”

16.00 uur De domineesvrouw, in de keuken, bereidt de bijeenkomst met de vrouwenvereniging vanavond voor. Er is een tekst uit Prediker gekozen. ‘Geniet van alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven.’

Ze begrijpt niet hoe een mens zonder geloof kan. Het geloof is voor haar en haar man het belangrijkste in hun leven. Het ergste dat hen zou kunnen overkomen: een afvallig kind.

17.55 uur „We gaan lezen jongens, als jullie allemaal stil zijn.”

De dominee, zijn vrouw en zeven kinderen zitten aan het avondeten. Alleen Anneke van 24 ontbreekt. Zij is twee jaar geleden getrouwd. Ilse van 22 zal de volgende zijn.

Rijst met boontjes, paprika, gehakt, tomaten en puree, gebonden met maizena. Vanillevla toe. Psalm 150. Voorlezen, uitleg, dan zingen.

„Helemaal?”, wil dochter Sofieke weten.

„Helemaal”, zegt de dominee.

18.58 uur „Dominee, mogen we nog even buitenspelen?”

„Nee hoor, kom maar mee naar binnen.”

De eerste groep catechistanten, twaalf en dertien.

„Jongens, luister. Krijgen alle mensen door Christus het heil terug, zoals zij in Adam veroordeeld zijn?”

„Nee eh…”, antwoordt het kind dat de beurt krijgt. „Alleen zij eh… die eh… iets met eh… waar geloof en eh… ingelijfd en eh… al zijn weldaden aannemen.”