Laatste Somalische verdachte vrij

26-12-2010, Rotterdam. Internet cafe Banadir na de inval door de politie. Elders in de stad werden 12 Somaliers opgepakt op verdenking van het beramen van een terroristische aanslag. Foto Bas Czerwinski
26-12-2010, Rotterdam. Internet cafe Banadir na de inval door de politie. Elders in de stad werden 12 Somaliers opgepakt op verdenking van het beramen van een terroristische aanslag. Foto Bas Czerwinski

Ook de laatste van de twaalf Somaliërs die vorige week opgepakt werden is op vrije voeten gesteld. De 29-jarige geldt nog wel als verdachte van mogelijke betrokkenheid bij terrorisme, evenals twee anderen van 44 en 47 jaar. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Het onderzoek naar de vermoedelijke betrokkenheid van de overgebleven drie verdachten wordt door de Nationale Recherche voortgezet. Tegen negen Somaliërs is onvoldoende bewijs. Het Landelijk Parket had van de inlichtingendienst AIVD vier namen doorgekregen, waarna tot arrestatie overgegaan werd. Invallen volgden in drie Rotterdamse belwinkels, een woning in de Tarwewijk in Rotterdam en een motel in Gilze-Rijen in Noord-Brabant.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Erik Akerboom verdedigde gisteren het optreden van de verschillende betrokken instanties. “Er was sprake van heel concrete en acute dreiging. Dan kun je niet anders dan ingrijpen.”

Enkele vrijgelaten  verdachten hebben verklaard dat ze slachtoffer zijn van een afperser die hun namen met de radicaal-islamitische Somalische groepering Al-Shabaab in verband zou hebben gebracht. Hun advocaat heeft een klacht tegen de AIVD ingediend.