Kwart miljoen doden in 2010 door natuurgeweld

Persbureau AP spreekt van het dodelijkste jaar in meer dan een generatie.

Aardbevingen, hittegolven, zware stormen, overstromingen en vulkaanuitbarstingen. In 2010 kwamen ze veel voor en daarbij vielen aanzienlijk meer doden dan in veel voorgaande jaren. Dat is echter ook logisch, zo schrijft AP, dat een inventarisatie maakte van alle rampen.

Oorzaak is de razendsnelle groei van de wereldbevolking. Een toenemend aantal mensen verkeert in armoedige omstandigheden en woont in slechte onderkomens. De aardbeving in Haïti die in januari ruim 220.000 levens eiste is daarvan het meest sprekende voorbeeld. Hoofdstad Port-au-Prince heeft nu driemaal meer inwoners dan 25 jaar geleden. Dezelfde aardbeving zou in 1985 vermoedelijk aan zo’n 80.000 mensen het leven hebben gekost.

De opwarming van de aarde speelt ook een rol. Die zou tot extremer weer leiden, vooral hittegolven en overstromingen. Volgens persbureau Reuters resulteerde de hittegolf in Rusland van afgelopen zomer in 56.000 doden. AP houdt het overigens op zo’n 17.000 slachtoffers.

In Nederland was 2010 juist een koud jaar. De temperatuur lag gemiddeld 0,7 graden onder het langjarig gemiddelde. Alle eerdere jaren sinds 2000 waren in Nederland warmer dan dit gemiddelde. (NRC)