Kunsthandelaar Evert Douwes jr: afscheid van een schilderij

Evert Douwes jr. (57) is kunsthandelaar in Amsterdam en Londen. In zijn vak blíjf je afscheid nemen: van dierbare doeken, goede klanten en nooit verworven topstukken.

Amsterdam 24-12-2010 Kunsthandelaar Evert Douwes jr.met portret van zijn vader Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 24-12-2010 Kunsthandelaar Evert Douwes jr.met portret van zijn vader Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

‘Er zijn verschillende manieren van afscheid in mijn vak. Meest voor de hand ligt is het dierbare schilderij dat je verkoopt. Als jongetje van een jaar of tien zag ik in ons atelier een schilderij staan dat mijn vader aan het schoonmaken was. Daar kwam een prachtig werk uit van Jacob Ochtervelt, een anderhalve meter hoog exterieur met een musicerend gezin uit het midden van de zeventiende eeuw. Het was zo’n mooie ontdekking dat het in tijdschriften en kunstbladen werd afgebeeld. We hebben het schilderij vele jaren tentoongesteld en meegenomen naar beurzen en het werd maar niet verkocht.

„Vijftien jaar later deden we mee aan een beurs in Londen. De Ochtervelt was bijna een eigen schilderij geworden en laat dat nou het eerste zijn dat op die beurs werd verkocht. Je rekent daar na al die tijd niet meer op en ineens is het weg. Natuurlijk zijn we in de business om schilderijen te verkopen, maar ik had toen heel gemengde gevoelens. Daarna heeft het heel lang als bruikleen in het Seattle Art Museum gehangen.

De Ochtervelt zal ik nooit vergeten. Het wegvallen van een heel goede klant is ook een vorm van afscheid. Meestal is zo’n verzamelaar een dierbare vriend geworden omdat je in kunst op een persoonlijke manier omgaat met gevoelens.

De derde vorm van afscheid is als je op een veiling of uit privébezit heel dicht bij de kans bent om iets te kopen, en dat gaat niet door. Als een zeldzaam stuk waar je absoluut iets mee hebt uit je vingers glipt, is dat een afscheid. Ook dit jaar had ik een paar van die momenten. Met mijn expertise ontdek ik iets en hoop dat op een redelijke manier te verkrijgen. Dan blijkt dat ook anderen er op die manier mee bezig zijn. Dan moet je realistisch blijven en zo’n schilderij niet tegen elke prijs kopen. Al zou ik wel willen, maar dan kan ik alleen nog maar mijn eigen verzamelaar zijn. Dus moet je afscheid nemen van een kleinood waar je aan gehecht bent geraakt.”