Kunstenaar Charles Donker: afscheid van collega Peter Vos

Kunstenaar Charles Donker (70) moest vorige maand afscheid nemen van zijn collega Peter Vos. Ruim vijftig jaar waren de twee bevriend, toen Peter Vos begin november op 75-jarige leeftijd in Utrecht overleed.

Nederland, Utrecht, 21-12-2010. Foto Maarten Hartman. Charles Donker met een illustratie van Peter Vos.
Nederland, Utrecht, 21-12-2010. Foto Maarten Hartman. Charles Donker met een illustratie van Peter Vos.

‘De expositie die we net nu samen hebben in het Centraal Museum is eigenlijk mijn afscheid van Peter. Dat hij ziek was, werd bekend vlak voor de opening. Een maand erna was hij dood. Deze expositie is een heel mooi geluk.

„Wat ik mis, is dat ik niet meer op de fiets kan stappen om bij Peter koffie te drinken en hem te zeggen: daar en daar zit een pestvogel, daar moet je naartoe. Dat is weg en dat is rot. Het is een raar iets, de dood. Een soort diefstal.

„We waren bevriend sinds 1958. Een vriend van mijn broer bracht ons met elkaar in contact, omdat hij wist dat we beiden belangstelling hebben voor vogels. Tekenen en vogels – dat heeft altijd centraal gestaan in ons contact. We praatten over de soorten die je ziet, hoe ze vliegen, hoe ze bewegen. Hij kon heel goed observeren. Als je ziet hoe hij mussen tekende… Peter was een fabelachtig vogeltekenaar; een veel levendiger tekenaar dan ik. Ik ben niet door hem beïnvloed. Daarvoor zijn we te verschillend in aanpak.

„We gingen samen vogels kijken, met een valkenier in de Eempolder of zeevogels op de pier van IJmuiden. En we gingen naar Terschelling of Schiermonnikoog om te tekenen. We hebben ook samen gewerkt in het grafisch gezelschap De Luis. Peter en ik zaten daar vooral over vogels te praten. Dan zeiden de anderen: jullie lijken wel een stelletje verdomde biologen.

„Ik herinner me Peter vooral om zijn wonderbaarlijke humor en kijk op dingen. Hij was belezen, kende allerlei citaten uit zijn hoofd, van de oude Grieken, maar ook liedjes en gedichten. Ooit waren we in de Provence in een dierentuin waar een steenuil in een soort poppenkast zat. De naam van die vogel stond op dat hokje geschreven in de streektaal. Daar moesten we dan om lachen, om dat soort eenvoudige stomme dingen.”

Peter Vos en Charles Donker. T/m 9 jan in Centraal Museum, Utrecht. Inl: www.centraalmuseum.nl