Kunst met iets doods

Sarah Garzoni: Chesterfield Pig
Sarah Garzoni: Chesterfield Pig

Damien Hirst heeft een kinderversie gemaakt van zijn werk For the love of God, de platina schedel bedekt met 8.601 kleine diamanten en de grote roze Skull Star Diamond. Volgens The Art Newspaper bekleedt de kunstenaar nu een afgietsel van een kinderschedel met witte en roze diamanten. Het schedeltje zal voor het eerst te zien zijn op 18 januari in Hongkong, tijdens de opening van de Hirsts expositie Forgotten Promises in de Gagosian Gallery.

Hirsts eerste schedel werd voor bijna 59 miljoen euro verkocht. Over de prijs van de miniatuurversie van de schedel wil Damien Hirst nog niets kwijt. Vier andere voorbeelden van kunst waarin de dood is verwerkt:

1Sarah Garzoni: Chesterfield Pig.Garzoni gebruikt vaak dieren als expressiemiddel. Met Chesterfield Pig, een varken met knopen, maakt ze de kring rond: dier-materiaal-object.

2Tinkebell: Baltazar.Deze rode kat in stukjes hoort in de serie Baby Bunnies van kunstenares Tinkebell, waarin ze de relatie van de postmoderne mens met zijn huisdier aan de kaak stelt. Huisdieren hebben volgens haar geen andere functie meer dan een esthetische. Zo maakte ze ook omkeerbare tasjes van haar dode katten.

3Lisa Black: Fixed Duckling. De Australische kunstenaar Black maakt van opgezette dieren een soort machines door ze aan te vullen met uurwerk- of fietsonderdelen. Ook schedels.

4Maurizio Cattelan: BidibidobidibooDe Italiaanse controversiële kunstenaar Cattelan maakt hyperrealistische en satirische kunst. Bij deze eekhoornzelfmoord brengt hij menselijk drama terug tot een diorama.