Kort nieuws Media

Amerikaan betaalt voor digitale muziek

New York, 30 dec. Tweederde van de Amerikaanse internetgebruikers heeft wel eens betaald voor informatie op internet. Zij besteden gemiddeld 10 dollar per maand. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Pew. Muziek is het populairst en daarna software. Webgebruikers willen ook betalen voor applicaties (apps) voor mobiele telefoons en tabletcomputers. Minder dan een vijfde van de ondervraagden had wel eens betaald voor games en artikelen uit dagbladen en tijdschriften. Of mensen geld over hebben voor digitale artikelen is een belangrijke vraag voor klassieke media. (AP)

Presentatoren Hongarije geschorst

Boedapest, 30 dec. Drie presentatoren van de Hongaarse staatsomroep zijn op non-actief gesteld omdat zij 1 minuut stilte vroegen voor de nieuwe mediawet in het land. Ze waarschuwen dat de wet een einde maakt aan de persvrijheid in het land. Dat is vandaag bekendgemaakt. Door de wet, die op 1 januari van kracht moet worden, kunnen journalisten hoge boetes krijgen als zij niet objectief of niet moreel berichten. Een staatsorgaan bepaalt wat nog toelaatbaar is. Nieuwsprogramma’s mogen hooguit 20 procent van hun tijd besteden aan criminaliteit, om de kijkers niet ongerust te maken. De wet is vorige week aangenomen en leidde tot internationale kritiek. (ANP)

Dochter Sound of Music (97) overleden

Baltimore, 30 dec. Agathe von Trapp (97), de oudste dochter van de zingende familie Von Trapp, is vorige maand in Baltimore overleden. Dat meldde een vriendin van de overledene die een halve eeuw met haar samenleefde. De musical The Sound of Music uit 1959 vertelt het geromantiseerde verhaal van de Oostenrijkse zanggroep, die in de jaren dertig vluchtte voor de nazi’s. In de musical wordt Agathe verbeeldt als oudste dochter Leisl. De musical werd later verfilmd met Julie Andrews in de hoofdrol. Het gezin emigreerde in 1939 naar de VS.

Etherpiraat stoort Radio Drenthe

Assen, 30 dec. Radio Drenthe klaagt over ernstige verstoring van de uitzendingen door een etherpiraat. Joyce Dekker, woordvoerder van Agentschap Telecom, geeft aan dat het moeilijk te constateren is om welke piraat het gaat. Rego Meijer, hoofd techniek bij RTV Drenthe,vraagt klagers te bellen met het agentschap. (NRC)