Kort nieuws Economie

Fusie De Friesland en Achmea vertraagd

Den Haag, 30 dec. De fusie tussen De Friesland Zorgverzekeraar en Achmea loopt enkele maanden vertraging op, omdat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft bepaald dat hiervoor een vergunning nodig is. Dat heeft Achmea donderdag bekendgemaakt. Aanvankelijk was de beoogde fusiedatum 1 januari. „De NMa heeft meer tijd nodig voor uitgebreider onderzoek. Achmea en De Friesland zien uit naar een positief oordeel van de NMa en hebben alle vertrouwen in een goede afloop”, aldus Achmea. De aanvraag voor de vergunning zal volgens het bedrijf gelijk in het nieuwe jaar worden ingediend, waarna er dertien weken later een definitief besluit wordt verwacht. De langere procedure heeft „geen enkele invloed op de intenties van beide partijen om te fuseren.” De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de voorgenomen fusie inmiddels goedgekeurd. (ANP)

450 miljoen Chinezen nu online

Peking, 30 dec. Het aantal Chinese internetgebruikers – nu al het grootste aantal in de wereld – is dit jaar gestegen tot 450 miljoen mensen, meer dan een derde van de bevolking van het land. Dat heeft een overheidsfunctionaris vandaag naar bekendgemaakt. Officiële statistieken laten zien dat eind november het aantal internetgebruikers 20,3 procent hoger lag dan in november van het vorige jaar. De explosieve groei van het gebruik van internet in China gaat hand in hand met een uitgebreid systeem van censuur, van technische ‘internetfilters’ om sites te blokkeren tot 'internetagenten’ die bulletinboards en chatkanalen afspeuren, op zoek naar politieke opponenten. (AP)

Miljoenenschade door winterweer

Den Haag, 30 dec. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de totale schade aan woonhuizen en bedrijfspanden als gevolg van de hevige sneeuwval en vorst ongeveer 20 miljoen euro zal bedragen. Dat zei een woordvoerster woensdag. Nu de dooi is ingevallen, wordt de schade zichtbaar. Het gaat voornamelijk om lekkages als gevolg van gesprongen leidingen of beschadigingen aan daken. Het verbond maakte maandag nog bekend dat het winterse weer voor ongeveer 20 miljoen euro extra schade aan auto's heeft veroorzaakt. Het gaat vooral om schademeldingen door verkeersongelukken. (ANP)

Duitse export stijgt ruim 20 procent

Berlijn, 30 dec. De Duitse export is in het derde kwartaal met 21,5 procent toegenomen tot 245 miljard euro. Het federale bureau voor de statistiek liet vandaag weten dat de handel met andere EU-landen 16,5 procent is gestegen en 60 procent uitmaakt van alle export tussen juli en september van dit jaar. De export naar landen buiten de EU steeg echter het sterkst. De handel met de VS steeg met 32 procent, die met China met 34 procent. (AP)