Kort nieuws Buitenland

Syrië krijgt alsnog ambassadeur VS na decreet van Obama

Honolulu, 30 dec. De Amerikaanse president Obama heeft gisteren bij decreet ambassadeurs benoemd in onder andere Syrië en Turkije, wier benoeming volgens hem door „ongekende obstructie” van Republikeinen in het Congres was opgehouden. Ambassadeurs en andere hoge functionarissen kunnen bij presidentieel decreet worden benoemd wanneer de Senaat niet in sessie is, maar gelden slechts tot het einde van de volgende zitting. De opvallendste zaak was de benoeming van Robert Ford als ambassadeur in Syrië. Tegenstanders zagen die als beloning voor ‘slecht gedrag’ van het Syrische regime. Obama achtte haar juist nodig om Damascus te overreden zijn politiek ten aanzien van Israël en Libanon te veranderen. De VS hadden sinds 2005 geen ambassadeur in Syrië. (AP, Reuters)

Na rellen ministers vervangen in Tunis

Tunis, 30 dec. Na protesten tegen de hoge werkloosheid in een groot aantal Tunesische steden heeft president Zine Abidine Ben Ali gisteren nieuwe ministers van Mediazaken en van Jeugd en Sport benoemd. De protesten, die door jongeren werden gedomineerd, braken uit na de poging tot zelfmoord van een fruithandelaar wier handel door de politie was geconfisceerd. Ben Ali had dinsdag al opdracht gegeven tot een noodprogramma om werk voor jongeren te scheppen. Volgens een oppositiepartij is in verscheidene steden oproerpolitie op straat en zijn oppositiefiguren gearresteerd. De demonstranten protesteren tegen de werkloosheid, maar ook tegen corruptie en gebrek aan politieke vrijheid. (Reuters, AP)

Parlement Koeweit stemt voor baard

Koeweit, 30 dec. Het Koeweitse parlement heeft gisteren met 21 tegen 13 stemmen een wetsvoorstel aangenomen op grond waarvan militairen en politiemannen een baard kunnen dragen. Tot dusverre is dat verboden. De regering verzet zich tegen de maatregel en alle ministers stemden dan ook tegen. De regering heeft 30 dagen de tijd om het voorstel af te wijzen. Maar het parlement wordt gedomineerd door conservatieven die een dergelijk besluit met tweederde meerderheid weer kunnen annuleren. Het dragen van een baard is een islamitische traditie, maar de regering voert aan dat het in veel functies gevaar oplevert. (AFP)

Nieuwe premier in Montenegro

Podgorica, 30 dec. De 34-jarige econoom Igor Luksic heeft gisteren het vertrouwen van het parlement van Montenegro gekregen voor zijn nieuwe kabinet. Hij volgt Milo Djukanovic op als premier, die eerder deze maand was afgetreden na 19 jaar de dienst te hebben uitgemaakt in het kleine Balkanland. Luksic, die eerder vice-premier en minister van Financiën was, zei dat zijn belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat Montenegro voldoet aan de voorwaarden voor toetreding tot de Europese Unie. Zijn voorganger is vaak beschuldigd van corruptie. Montenegro werd in 2006 onafhankelijk van de unie met Servië. (AFP)