Kort nieuws Binnenland

Nederlands schip gestrand op kust van Finland

Helsinki, 30 dec. Het Nederlandse vrachtschip Stadiongracht is gisteren aan de grond gelopen bij Raumo in Zuidwest-Finland. Een stuurfout zou de oorzaak zijn. De 17 bemanningsleden zijn volgens de kustwacht ongedeerd en lopen geen gevaar. Het 172 meter lange schip maakt water, maar dreigt niet te zinken. Het lekt geen olie, aldus de Finse kustwacht. De kustwacht wist vandaag nog niet wanneer het vaartuig wordt vlot getrokken. De Stadiongracht, van een kleine rederij met dezelfde naam, liep in augustus vorig jaar nog vast in het Nauw van Bath op de Westerschelde, na brand in de machinekamer. (ANP)

Dode in Rotterdam na schietpartij

Rotterdam, 30 dec. Bij een schietpartij vanochtend in Rotterdam is een man om het leven gekomen, meldde de politie. De schietpartij gebeurde bij een galerijwoning in de deelgemeente Delfshaven. Het slachtoffer had zwaargewond aangebeld bij een woning in een nabijgelegen straat. Hulpverleners probeerden de man tevergeefs te reanimeren. Hij overleed ter plaatse. De politie is een grootschalig onderzoek gestart. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. (ANP)

Wilhelminakanaal vervuild na lozing

Oosterhout, 30 dec. Het Wilhelminakanaal bij Oosterhout (Noord-Brabant) is over een lengte van twee kilometer vervuild door een illegale lozing van bilgewater, een mengsel van water en olie dat ontstaat in de machinekamer van een schip. Over een afstand van 800 meter is het kanaal over de volle breedte vervuild. Rijkswaterstaat is begonnen met het ruimen van het mengsel. De gevolgen voor het milieu lijken mee te vallen omdat het om een dunne laag olie gaat, liet Rijkswaterstaat gisteren weten. Schippers behoren hun bilgewater op te vangen en tegen betaling op speciale plekken aan wal te lozen. Rijkswaterstaat probeert de dader van de illegale lozing te achterhalen. (ANP)

Asbest Venlo over enkele weken weg

Venlo, 30 dec. Het opruimen van asbest in een groot gebied rond ziekenhuis VieCuri in Venlo gaat nog weken duren. Dat maakte de gemeente gisteren bekend. De asbest kwam dinsdag vrij uit de daken van twee loodsen van een palletfabriek tijdens een grote uitslaande brand. De golfplaten daken bevatten volgens de brandweer relatief weinig asbest, maar deze is door de wind over een groot gebied verspreid. De brandweer heeft op veel plaatsen de asbest van wegen en een parkeerterrein gespoten in de berm waar het spul later wordt verwijderd. (ANP)