Kom als dokter in pak, dat levert je punten op

Een zakelijke kledingstijl bij dokter wekt meer vertrouwen.

Een mannelijke arts in vrijetijdskleding wekt minder vertrouwen bij patiënten dan één die zich zakelijk kleedt. Voor oudere vrouwelijke dokters geldt dit niet. Dit blijkt uit onderzoek van Jan Willem Kocks, als huisarts verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Voor het onderzoek kregen 116 patiënten van 65 jaar en ouder foto’s te zien van jonge en oudere mannelijke en vrouwelijke artsen in zakelijke, semi-formele en vrijetijdskleding.

De eerste indruk is belangrijk, zegt Kocks. „Mijn boodschap aan collega’s: trek iets nets aan, dan zijn de eerste punten al verdiend.” Een jonge mannelijke huisarts in pak met stropdas wekt overigens minder vertrouwen dan een oudere mannelijke arts in pak. Vooral bij mannelijke patiënten werkt deze kledingstijl van oudere dokters goed. Het ging om de eerste indruk. Volgens Kocks is het vooral voor doktoren in huisartsenposten belangrijk om zich goed te kleden. „Een korte broek zou ik zelf nooit dragen.”(NRC)