In beeld: nieuwe metro in Peking

Chinese officer drives the subway line 15, one of the five new subway lines which has started operation in Beijing, China Thursday, Dec. 30, 2010. China's capital Beijing launched five new subway lines on Thursday in an effort to ease the city's massive traffic jams that are rapidly turning Beijing's streets into parking lots. (AP Photo/Andy Wong)
Chinese officer drives the subway line 15, one of the five new subway lines which has started operation in Beijing, China Thursday, Dec. 30, 2010. China's capital Beijing launched five new subway lines on Thursday in an effort to ease the city's massive traffic jams that are rapidly turning Beijing's streets into parking lots. (AP Photo/Andy Wong) Foto AP / Andy Wong

In Peking zijn vandaag vijf nieuwe metrolijnen geopend als onderdeel van de voortdurend strijd tegen verkeersopstoppingen op de wegen van de Chinese hoofdstad.

Verwacht wordt dat alleen al in Peking het autobezit zal groeien naar 7 miljoen in 2015. De gemiddelde snelheid van het verkeer, dus ook de stadsbussen, de taxi’s, de ambulances en de politie, is al gedaald naar gemiddeld 24 kilometer per uur en zal in 2015 13,5 kilometer per uur bedragen.

De nieuwe metrolijnen hebben omgerekend bijna 7 miljard euro gekost en strekken tot in de voorsteden van Peking. De veertien bestaande metrolijnen in Peking vervoerden al zo’n vijf miljoen passagiers per dag.

Foto AP/Andy WongFoto AP/Andy Wong

Foto Reuters/David GrayFoto Reuters/David Gray

Foto Reuters / David GrayFoto Reuters / David Gray

Foto Reuters / David GrayFoto Reuters / David Gray

Foto Reuters / David GrayFoto Reuters / David Gray

Foto Reuters / David GrayFoto Reuters / David Gray

Foto Reuters / David GrayFoto Reuters / David Gray

Foto Reuters / David GrayFoto Reuters / David Gray

Foto Reuters / David GrayFoto Reuters / David Gray

Foto Reuters / David GrayFoto Reuters / David Gray

Foto AFP / Liu JinFoto AFP / Liu Jin

Foto AFP / Liu JinFoto AFP / Liu Jin

Foto AFP / Liu JinFoto AFP / Liu Jin

Foto AFP / Liu JinFoto AFP / Liu Jin

Foto AFP / Liu JinFoto AFP / Liu Jin

Foto AP / Andy WongFoto AP / Andy Wong

Foto AP / Andy WongFoto AP / Andy Wong

Foto AP / Andy WongFoto AP / Andy Wong

Foto AP / Andy WongFoto AP / Andy Wong